Actualitate

Legea educaţiei din Ucraina încalcă acordul de asociere dintre Ucraina şi UE, iar Ungaria anunţă că va iniţia revizuirea acestuia

Szijjarto a fost prezent în oraşul ucrainean Ujhorod pentru a discuta cu liderii organizaţiilor etnice maghiare şi ai bisericilor despre situaţia care s-a dezvoltat în legătură cu noua lege a învăţământului.

"Noua lege a creat o situaţie mai gravă pentru etnicii maghiari şi pentru alte minorităţi decât ceea ce au experimentat în Uniunea Sovietică în privinţa educaţiei. Se poate afirma în mod clar, pe baza întâlnirii cu liderii etnicilor ungari din Transcarpatia, că legea recent introdusă face imposibilă funcţionarea şcolilor maghiare din Ucraina, înlăturând dreptul minorităţilor maghiare de a studia în limba maternă după vârstă de 10 ani. În consecinţă, Ucraina încalcă obligaţiile sale internaţionale şi nu trebuie să permitem acest fapt, iar guvernul maghiar va acţiona împotriva acestei măsuri în modul cel mai hotărât", a spus şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

Oraşul Ujhorod este localizat în vestul Ucrainei, la graniţa cu Slovacia şi în apropiere de graniţa cu Ungaria. Conform recensământului din 2001, majoritatea populaţiei oraşului Ujhorod era vorbitoare de ucraineană (77,55%), existând în minoritate şi vorbitori de rusă, maghiară şi română.

Mediafax 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *