Doi medici din Dubăsari şi trei din Criuleni, trimişi în judecată pentru malpraxis, soldat cu decesul unei fetiţe de patru ani

Cinci medici, doi din Dubăsari şi trei din Criuleni, vor fi trimişi în judecată pentru malpraxis, soldat cu decesul unei paciente. Potrivit procurorilor, în intervalul 31 iulie – 2 august 2014, din cauza încălcării, din neglijenţă, de către medicul de familie, iar ulterior şi de către ceilalţi medici, a regulilor de acordare a asistenţei medicale unei fetiţe de 4 ani, care se afla în stare extrem de gravă, micuţa a decedat.

Procuratura raionului Dubăsari a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a medicilor în judecată. Este vorba despre:- un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari, un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni, şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni;, şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul Spitalului raional Criuleni.

În concret, pe 31 iulie 2014, după ce mama fetiţei s-a adresat medicilor pentru că micuţa avea febră şi dureri, aceştia au examinat-o superficial, au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală” şi nu au decis spitalizarea imediată a copilului. Peste 2 zile, după ce fetiţa fusese, totuşi, internată în spital, medicii i-au prescris tratament greşit, aceasta decedînd pe 2 august 2014 în spital.

Pentru elucidarea celor întîmplate procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea expertizelor medico-legale, care au confirmat culpa medicilor în acest caz.

În concret, expertizele au concluzionat că, moartea copilului a survenit în rezultatul infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acute cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios.

Fiind internată în spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către Comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, medicii riscă închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.