/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

În Moldova locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală. Avem 5 psihiatri la 100 mii de oameni

missing
10 octombrie 2017, ora 10:44

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit sănătatea mintală la locul de lucru ca tematică globală a evenimentului. Este demonstrat faptul că angajatorii ce creează și mențin un mediu de lucru pozitiv pentru confortul psihologic al angajaților câștigă în productivitate și loialitate a membrilor echipelor lor. Pe de altă parte, un mediu de lucru nefavorabil poate provoca probleme de sănătate fizică și mintală, consum dăunător de alcool și alte substanțe, absenteism și scădere a productivității în muncă.

Există o serie de probleme de sănătate mintală ce pot surveni într-un mediu de lucru deficient:

• Sindromul de ardere profesională (burnout syndrome): o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională;
• Depresia și anxietatea produc la nivel global 1 trilion de dolari americani în costuri legate de productivitatea muncii;
• Hărțuirea și brutalizarea (”bullying”) la locul de muncă sunt probleme raportate frecvent, cu impact major asupra sănătății mintale a angajaților.

Studiile Organizației Mondiale a Sănătății spun că lipsa unui loc de lucru și în special șomajul de lungă durată pot avea impact negativ asupra sănătății mintale. Ținând cont de fenomenul stigmatizării în dizabilitățile psiho-sociale, angajatorii sunt motivați să se asigure că angajații ce au trecut prin probleme de sănătate mintală se simt sprijiniți și pot cere ajutor atunci când doresc să continue sau să revină la locul de muncă, asigurându-le condițiile necesare pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu.

Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil succesului economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației, al unităţii, firmei, etc.

În acest context, este în interesul acestora şi al societăţii în ansamblu – elaborarea inițiativelor de gestionare a sănătății angajaților cu programe de promovare a sănătății la locul de muncă şi strategii de îmbunătățire a sănătății lor.

În prezent, Republica Moldova trece printr-un proces de reformare a serviciilor de sănătate mintală. Reforma este implementată în cadrul proiectului moldo-elvețian “MENSANA – Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, finanțat cu generozitate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În REPUBLICA MOLDOVA:

• Locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 mii au grad de dizabilitate;
• Se înregistrează o rată a incidenţei de circa 15 mii persoane pe an şi o prevalenţă totală de circa 100 mii;
• Tulburările mintale cuprind până la 25% din fondurile serviciilor sociale și de pensii în Republica Moldova;
• Avem 182 medici psihiatri, adică 5 psihiatri la 100 mii populaţie;
• În întreaga țară, funcționează 36 Centre Comunitare de Sănătate Mintală, dintre care 5 CCSM municipale și 30 de nivel raional.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram