11:58:29 28.03.2024
Stiri

CSM a APROBAT regulamentul propus de CSJ: Deciziile de judecată vor conține nume și prenume

Social 10.10.2017 10:20 Vizualizări1649 Autor: Ziarul National
CSM a APROBAT regulamentul propus de CSJ: Deciziile de judecată vor conține nume și prenume


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat, astăzi, regulamentul care permite publicarea numelor și prenumelor din deciziile de judecată făcute publice pe paginile web ale judecătoriilor.

Decizia a fost luată în timp ce zeci de jurnaliști protestau în fața instituției.

În discuție au fost puse inițial două regulamente - unul elaborat de un grup de lucru care propunea excluderea numelor și prenumelor din deciziile de judecată și altul elaborat de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care propunea ca atât numele figuranților din dosare, cât și ale judecătorilor care au pronunțat deciziile să fie publice.

„Diferența dintre cele două proiecte este esențială. Regulamentul propus de CSJ corespunde normelor naționale și internaționale și respectă dreptul cetățenilor la libera exprimare”, a declatat președintele CSJ, Mihai Poalelungi, președinte al CSJ.

Un alt membru al CSM, Anatolie Țurcanu, a pledat pentru regulamentul elaborat de grupul de lucru, menționând că „nu doi cumetri dintr-un ONG sunt societate civilă” și că cetățenii au dreptul la intimitate, nu să fie scris „pe toate site-urile că a fost prins pe stradă și bătut”.

După deliberări, s-a anunțat că membrii CSM au votat totuși regulamentul elaborat de CSJ, iar decizia poate fi contestată în timp de 15 zile.

Nadejda Hriptievschi de la Centrul pentru Resurse Juridice a declarat în cadrul protestului din fața CSM că versiunea regulamentului CSJ este mai bună decât cealaltă, dar și aceasta necesită îmbunătățiri.

CITIȚI și APEL // Jurnaliștii din R. Moldova împotriva CSM : Inițiativa de schimbare a modului de publicare a hotărârilor judecătorești afectează grav transparența sistemului judecătoresc și limitează accesul la informații de interes public


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md