Protest la CSM. Jurnaliști şi activişti cer să nu fie închis accesul la hotărârile de judecată// VIDEO

Jurnaliști, avocaţi și reprezentanți ai societății civile protestează astăzi în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) faţă de noul Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice.

În forma în care a fost propus, proiectul Regulamentului nu poate fi susținut. Adoptarea acestuia va însemna închiderea sistemului judecătoresc față de public, scăderea și mai mare a încrederii în justiție și anularea progreselor majore ale Republicii Moldova în asigurarea transparenței sistemului judiciar, realizate începând cu anul 2009. Mai mult, anularea posibilității de identificare a hotărârilor judecătorești după numele persoanelor în orice cauză va face imposibilă verificarea trecutului persoanelor care pretind la funcții înalte în stat, precum și monitorizarea cauzelor de corupție. Munca jurnaliștilor de investigație va fi practic imposibilă”, se menționează într-un apel semnat de jurnalişti şi activişti civici.

Ieri seara ministrul justiției a publicat pe Facebook un mesaj în care afirmă că a cerut CSM să nu aprobe ”depersonalizarea” hotărârilor judecătorești.

“Am solicitat CSM să nu examineze și să nu aprobe mâine proiectul de Regulament privind publicarea hotărârâlor judecătorești și am susținerea colegilor în acest sens. Proiectul Regulamentului va continua să fie discutat, inclusiv cu experți străini, pentru a fi siguri că avem cele mai bune standarde internaţionale transpuse. Chiar azi, în cadrul unei discuții la Consiliul Europei, am solicitat asistență pentru expertizarea proiectului Regulamentului, pentru a asigura o corespundere cu practica statelor membre ale Consiliului Europei și în mod special a statelor membre a Uniunii Europene”, a scris ministrul pe Facebook.