UE va acorda 12,5 milioane de euro pentru fortificarea controlului la frontiera transnistreană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană va oferi 12,5 milioane de euro pentru fortificarea controlului la frontiera transnistreană, acțiune calificată de aşa-numitul ministru de externe al republicii separatiste Vitali Ignatiev drept una „politizată”.

Parlamentul European a publicat planul de activitate al Misiunii UE, care prevede acordarea asistenței de frontieră Republicii Moldova și Ucrainei.

Potrivit documentului, Bruxellesul va ajuta Chișinăul și Kievul să fortifice controlul la frontieră cu republica separatistă transnistreană. Astfel, UE va oferi 2,5 milioane de euro pentru anul 2017 și 5 milioane euro pentru 2018.

După cum se menționează în document, „Misiunea va asigura analiza juridică, politică și organizațională, alte aspecte legate de crearea posturilor vamale comune și conducerea lor comună, inclusiv pe segmentul frontierei transnistrene”.

În documentul respectiv se mai arată că Misiunea UE a înregistrat tentative de contrabandă de țigări și spirt, precum și de armament din stânga Nistrului, fapt ce a determinat necesitatea unui control mai riguros.

Documentul presupune fortificarea controlului pe un segment de 453 de kilometri între Ucraina și republica separatistă transnistreană, precum și 411 kilometri între Republica Moldova și Transnistria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...