Avocata fostei magistrate Domnica Manole, Viorica Grecu, a depus sesizarea în contextul dosarului în care Domnica Manole cere la Curtea Supremă de Justiţie anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost eliberată din sistem. CSJ a acceptat la sfârşitul lunii august cererile de ridicare a excepţiilor de neconstituţionalitate şi a suspendat procesul până la un răspuns din partea Curţii Constituţionale. 

„Curtea Constituţională a acceptat să efectueze controlul conformităţii cu Constituţia a competenţei atribuite Serviciului de Informaţii şi Securitate de verificare a activităţii judecătorilor o dată la cinci ani, aşa cum se procedează din 2008 încoace. Însuşi Consiliului Superior al Magistraturii, în hotărârea sa din 10 mai 2011, a menţionat că acţiunile publice exercitate de magistraţi pot fi apreciate pozitiv sau negativ exclusiv de organul administrării judecătoreşti şi că nu poate fi obiect al verificării de către SIS activitatea judecătorului ce ţine de efectuarea justiţiei la examinarea dosarelor”, a declarat avocata, pentru Jurnal TV.

Avocata fostei judecătoare afirmă că este inadmisibilă intervenţia puterii executive, din care face parte şi SIS, în problemele ce ţin de puterea judecătorească. Procedural, Curtea Constituţională urmează să stabilească data şedinţei în care să examineze demersul. Viorica Grecu a vorbit şi despre răspunsul oferit de către şeful statului la cererea prealabilă a Domnicăi Manole.

„Refuzul preşedintelui de a fi anulat decretul prin care a fost demisă doamna judecător Domnica Manole s-a întemeiat pe faptul că rolul preşedintelui ar fi fost unul formal la semnarea decretului, însă considerăm că din aceleaşi hotărâri ale Curţii Constituţionale la care Preşedinţia a făcut trimitere nu reiese că preşedintele nu are îndatorirea de a identifica dacă a fost respectată legea sau nu atunci când emite un decret de eliberare din funcţie a judecătorului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii şi avem în acest sens practica ex-preşedintelui Republicii Moldova care a intervenit într-o hotărâre CSM şi a modificat temeiul de demitere a unui judecător”, susţine Viorica Grecu.

Amintim că, acum trei luni, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Şi şeful statului a semnat un decret în acest sens. Pe marginea acestui caz, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat pentru Jurnal TV, în urma unei solicitări, că decizia CSM nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene. Şi Ambasada Statelor Unite la Chişinău ne-a spus că este îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor care ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiţie selectivă.