Creștere a nivelului radiațiilor în atmosfera Europei. Experții cred că sursa este Rusia

Agenția federală pentru protecția împotriva radiațiilor din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) nu a putut stabili cu exactitate cauzele creșterii recente a nivelului de radioactivitate din atmosfera Europei, însă, în opinia experţilor, cel mai probabil, sursa trebuie căutată în Rusia, mai precis în Uralii de Sud, scrie Paginaderusia.ro cu referire la un raport al agenției.

Pe 29 septembrie, mai multe stații din Europa au înregistrat în atmosferă o ușoară creștere a indicatorilor de radioactivitate. De exemplu, șase stații din Germania, precum și mai multe stații din Austria și Italia, au găsit în probele de aer o cantitate de substanța radioactiva rutheniu-106 (Ru-106)“, afirma experții BfS.

De asemenea, Agenția a subliniat că concentrația substanței radioactive detectate este extrem de mică și nu reprezintă amenințare pentru viața și sănătatea populației.

Cauza apariției materialului radioactiv în aer încă nu este clară. Cu toate acestea, potrivit BfS, cea mai probabilă sursa este în Uralii de Sud, indică analizele recente, explică expertii. Totodata, ei observă că „nici alte regiuni din sudul Rusiei nu pot fi excluse”.

Expertii au respins versiunea unui accident la o centrala nucleara, pentru că în afara de creșterea conținutului de ruteniu-106, în probele recoltate nu au fost găsiti si alți izotopi radiologici.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.