/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Dodon le-a permis să participe. Cadeții moldoveni merg la un concurs în Țara Galilor

missing
09 octombrie 2017, ora 19:13

Concursul Internațional al militarilor „Cambrian Patrol Exercise” se desfășoară anual în Țara Galilor, deja al 52-lea an consecutiv. Este pentru prima dată când la competiție va participa și Moldova. Ghidați de experți din Irlanda de Nord, 9 cei mai buni și rezistenți cadeți ai Academiei militare „Alexandru cel Bun” s-au antrenat mai bine de jumătate de an, ca să poată face față provocărilor.

Metode de patrulare în zig zag în linie. Cursurile au durat patru luni, noi ne-am pregătit ca să obținem locul 1”, spune cadetul Petru Mitul.

Un sac de dormit, două uniforme, o pereche de bocani și un rucsac în spate care cântărește peste 40 de kilograme. Cu aceste lucruri merg cadeții noștri din Republica Moldova, pentru prima dată la cel mai mare concurs al militarilor din întreaga lume.

Viitorii militari sunt mândri că au fost selectați pentru acest concurs și, spun ei, vor depune toate eforturile ca să reprezinte țara cu demnitate și chiar își doresc să ia un loc de frunte la această competiție.

Eu sunt foarte mândru, este o onoare de a participa la acest concurs. Nu fiecare are posibilitatea de a participa la acest concurs. Cred că este bine meritat această participare căci am muncit foarte mult”, susține Ion Vlas, cadet.

Mmmm mândrie este. Părinții la fel sunt mândri de mine”, afirmă Vadim Buzinschi, cadet.

Echipa de cadeți va fi condusă de locotenentul major, Pavel Popovici.

Eu niciodată nu mă mulțumesc cu participarea. O să depun tot efortul pentru a veni cu un loc de frunte”, spune șeful serviciului cazare trupe, Pavel Popovici.

Cadeții noștri au fost petrecuți de ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, dar și de rectorul Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

Antrenamentele în pădure, de orientare pe timp de noapte, de exemplu, folosind constelațiile în loc de GPS. Vor parcurge o distanță de 50-60 de km pe parcursul a două zile, cărând zeci de kilograme. Suntem mândri că Republica Moldova va fi reprezentată la competiția internațională „Cambrian Patrol Exercise”, a declarat ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, Lucy Joyce.

Sperăm că peste două săptămâni veți veni cu trofeu. Cel mai important e ca la sfârșit drapelul Republicii Moldova să fie arborat la cel mai înalt clasament”, a spus Sergiu Plop, rectorul Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

Deși anterior a fost categoric împotriva plecării unui grup de militari moldoveni la aplicații în Ucraina, șeful statului s-a răzgândit de această dată. Igor Dodon și-a dat acordul pentru participarea cadeților la competiția din Marea Britanie, susține Ministerul Apărării. Toate cheltuielile pentru competiție sunt suportate de Ministerul Apărării din Marea Britanie. Exercițiul „Cambrian Patrol” se desfășoară anual, începând cu 1959, atunci când un grup de soldați din Armata Teritorială Welsh au escaladat munții Cambrian. Anul acesta, la competiție participă 25 de țări între care Brazilia, Canada, Ucraina, Franța, Mexic, Georgia și Italia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram