/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Se bat de la scuarul Ghibu. Actviștii vor să-l amenajeze, muzeul vrea să-l transforme în depozit

missing
09 octombrie 2017, ora 17:53

Deși Consiliul Municipal a dat undă verde proiectului tinerilor de amenajare a scuarul Ghibu, aceștia au fost blocați de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Era vizibil că acești oameni erau pregătiți și au venit cu o decizie deja luată și doar au făcut așa un fel de formă de examinare a subiectului. Noi nu am venit cu nici o construcție, noi nu am venit cu absolut nimic, noi am venit cu amenajarea unui spațiu public deja existent”, susține activistul civic Victor Chironda.

Potrivit grupului de inițiativă, în acest moment spațiul este „bun public” și aparține Primăriei, mai ales că anterior proiectul a fost avizat și de Direcția arhitectură și urbanism a Primăriei.

La moment spațiul este al primăriei. Noi vrem să îl reamenajăm, pentru asta am pregătit toate actele necesare. Ne-a semnat proiectul arhitectul-șef”, explică Chironda.

Arhitectul proiectului susține că locația respectivă urma să fie amenajată cu bănci pentru recreere.

Am propus un proiect foarte modest pentru a instala niște bănci și după cum am spus mobilier urban. Este necesar pentru că dacă ne uităm aici nu este nici o bancă, de asta nici oameni nu prea sunt”, ne spune arhitectorul proiectului, Andrei Vatamaniuc.

Contactați de TV8, cei de la Ministerul Culturii au spus că vor reveni cu o reacție mai târziu. Directorul Muzeului de Artă a negat că ar exista vreo înțelegere invizibilă cu cei de la Ministerul Educației și Culturii. El a spus că a solicit ca acest spațiu să rămână al muzeului.

În spațiile în care se fac undeva un depozit sunt ireale pentru că e vorba de dezvoltarea muzeului în sine. Eu, ca director de muzeu, pentru că știu în ce condiții sunt depozitate fondurile știu câte fonduri stau închise în depozite, sigur că muzeul are nevoie de spații expoziționale”, afirmă Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Arte.

Activistul Victor Chironda susține că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis o scrisoare prin care a solicitat CMC să repună în legalitate decizia din 2015, care prevedea că scuarul Onisifor Ghibu aparține Muzeului Național de Arte al Moldovei și era destinat pentru construcția unui depozit. CMC a anulat acea decizie, dând preferință proiectului de renovare înaintat de grupul de tineri. Aceștia spun că ar avea nevoie de vreo două milioane de lei pentru amenajarea scuarului și că își asumă aceste cheltuieli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram