Investiții de 1 milion 500 mii euro și zeci de contracte de export – primele rezultate ale Moldova Business Week 2017

Investiții de 1 milion 500 mii euro și zeci de contracte de export sunt printre primele rezultate ale Moldova Business Week 2017, au anunțat astăzi viceministrul Economiei și Infrastructurii Vitalie Iurcu și directorul general al MIEPO Vitalie Zaharia, în cadrul unui briefing de presă privind rezultatele celei de a patra ediții a săptămânii de afaceri , care s-a desfășurat în perioada 3-6 octombrie 2017, la Chișinău.

Astfel, Vitalie Zaharia, directorul general al MIEPO, a anunțat că două companii italiene vor veni cu investiții în Moldova. O companie va investi peste 1 milion de euro, care se va specializa pe creșterea grâului, porumbului și altor produse bio, care vor fi exportate pe piața UE.  Cea de a doua companie italiană va investi circa 500 mii euro, care va fi efectuată de un grup mare de producători din Torino, ce vor deschide o fabrică de prelucrare a fierului și oțelului în Moldova.

”Numai în prima zi de deschidere, la Moldova Business Week am avut peste 900 de oaspeți, reprezentanți ai mediului de afaceri, investitori locali și străini, autorități, finanțatori, importatori și exportatori din toate sectoarele economiei. La următoarele evenimentele din cadrul săptămânii de afaceri am constatat prezența a cel puțin 300 de participanți. Din numărul total de participanți 40 la sută au fost companii străine”, a menționat directorul general al MIEPO.

Vitalie Iurcu a menționat că Moldova Business Week 2017 a fost un eveniment de o rezonanță fără precedent.

”Pentru o săptămână am reușit să transformăm Chișinăul într-o capitală a antreprenoriatului, în care am comunicat investitorilor viziunea Guvernului privind direcțiile de dezvoltare a țării și a sectoarelor în care sunt invitați să facă investiți, condițiile pe care le oferim, dar și exemplele de reușită ale investitorilor din Republica Moldova. De asemenea, am arătat că țara noastră are o economie deschisă, în continuă creștere, cu acces liber pe piețele internaționale atât din Est, cât și din Vest. Statul va subvenționa de la anul viitor deschiderea noilor locuri de muncă cu câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat”, a declarat viceministrul Economiei și Infrastructurii.

Vitalie Iurcu s-a referit și la potențialul antreprenorial la nivelul regiunilor Republicii Moldova, care a fost identificat și cartografiat de experții străini, la privatizarea activelor de stat, precum și la premierea celor 25 cei mai buni antreprenori din sectorul IMM în cadrul a două concursuri naționale, la evenimentul dedicat ”Zilei inginerului” în contextul industrializării țării.

”Am încheiat actuala ediție a Moldova Business Week în prezența primilor miniștri ai Republicii Moldova și Ucrainei, astfel punând pe agenda cooperării economice și comerciale cu țara vecină dezvoltarea în comun a procesului de producție și exportul ulterior al produselor pe piața Uniunii Europene, interconectarea energetică, proiectele de infrastructură și transport, managementul traficului la frontieră”, a afirmat viceministrul.

Pe parcursul Moldova Business Week 2017 au avut loc un număr mare de întâlniri B2B și vizite la producătorii din sectorul agroalimentar, textile, la zonele economice libere și parcurile industrial, în rezultatul cărora au fost semnate acorduri de intenție și precontracte de import.

Printre oaspeții evenimentului au fost companii din România, Italia, Franța, SUA, Germania, Olanda, Grecia, Polonia, Danemarca, Austria, Cehia, Marea Britanie, Federația Rusă, Turcia, Azerbaidjan, Ucraina ș.a.

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii de comun cu Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, CEP II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.