Pavel Filip, încrezător că va fi obținută finanțarea de la UE în 2018

Republica Moldova va îndeplini toate condițiile impuse pentru a obține anul viitor finanțare în cadrul acordului de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeană (UE), a afirmat luni premierul Pavel Filip, transmite Reuters citată de Agerpres.

‘UE are în Chișinău un partener serios și suntem nerăbdători să obținem finanțarea UE în 2018 — suntem încrezători că toate condițiile vor fi îndeplinite. Ceea ce este important pentru noi și pentru cetățenii noștri este predictibilitatea, inclusiv din partea UE. Este important să nu vedem MFA (asistența macrofinanciară) captivă gâlcevilor politice de acasă sau din străinătate”, a declarat Pavel Filip.

Săptămâna trecută, premierul Republicii Moldova preciza că țara nu va primi bani în 2017, dar cu siguranță îi va primi anul viitor.

Pe de altă parte, serviciul de presă al Guvernului a venit astăzi cu o precizare în care se spune că, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, premierul Pavel Filip a admis doar că asistenţa macrofinanciară ar putea să nu fie primită de Republica Moldova anul acesta, dar cu siguranță va fi alocată ţării noastre anul viitor, nefăcând vreo referire cu privire la îndeplinirea efectivă a condițiilor.

În niciun moment prim-ministrul nu a spus că nu ar fi fost sau nu vor fi îndeplinite de către Republica Moldova cerinţele stabilite cu Uniunea Europeană pentru această asistenţă financiară. Mai mult, Pavel Filip a subliniat că din punct de vedere instituţional nu există niciun fel de probleme.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că la rectificarea bugetului pentru anul curent nu au fost prevăzuţi banii din asistenţa macrofinanciară, deoarece acumulările la bugetul de stat au fost mai mari decât veniturile preconizate.

Astfel, până acum suma acumulărilor în bugetul de stat constituie peste 4 miliarde de lei, sumă superioară veniturilor acumulate anul trecut în aceeaşi perioadă. De asemenea, premierul a subliniat că toate proiectele investiţionale planificate vor fi implementate în continuare.

Economia Moldovei a înregistrat, anul trecut, o creștere de 4,1%, redresându-se după un declin de 0,4% în 2015, provocată parțial de criza din Rusia, care a afectat exporturile și a redus sumele de bani trimise de muncitorii moldoveni care lucrează acolo.

Banca Mondială și FMI se așteaptă la un avans al PIB-ului Moldovei de 4-4,5% în 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.