Premiul Nobel pentru Economie 2017. Iată cine este câștigătorul în acest an

SAE_0220
Foto: Department of Economics

Ultimul premiu Nobel acordat în acest an, cel pentru Economie. A fost atribuit economistului american Richard H. Thaler pentru „contribuţia sa la înţelegerea dimensiunii psihologice a economiei”.

Premiului Nobel pentru Medicină 2017 (anunţat pe 2 octombrie) a fost atribuit cercetătorilor americani Jeffrey C. Hall, Michael Roshbash şi Michael W. Young, pentru contribuţia acestora la studiul mecanismului „ceasului biologic”, scrie mediafax.

Câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică (anunţat pe 3 octombrie) sunt cercetătorii americani Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne, pentru contribuţiile aduse la studiul undelor gravitaţionale.

Câştigătorii premiului Nobel pentru Chimie (anunţat pe 4 octombrie) sunt Jacques Dubochet (Elveţia), Joachim Frank (USA) şi Richard Henderson (Marea Britanie) pentru punerea la punct a cryo-microscopiei electronice, o metodă revoluţionară de observare a moleculelor.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (anunţat pe 5 octombrie) a fost desemnat scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro, considerat un autor „cu o mare putere emoţională”.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, pe 6 octombrie, Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) „pentru munca depusă cu rolul de a atrage atenţia cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare şi pentru eforturile extraordinare de a reuşi să obţină interzicerea acestor arme prin intermediul tratatatelor.”

Primele Premii Nobel au fost decernate în anul 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).

Recompensa financiară pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 a fost de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coroane mai mult decât la ediţia de anul trecut.

Decernarea Premiilor Nobel va avea loc, conform tradiţiei, în cadrul unui banchet ţinut la data de 10 decembrie, data încetării din viaţă a lui Alfred Nobel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente