/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Justiția secretă este injustiție. Jurnaliștii vor condamna, prin proteste, secretizarea justiției

missing
09 octombrie 2017, ora 15:04

Eu, în semn de protest, și pentru că asta vor face și ceilalți jurnaliști, vom veni marți în număr mai mare la ședința CSM să ne exprimăm regretul față de documentul care urmează să fie semnat. Mesajul nostru pentru membrii CSM, cei care vor vota acest document este că o justiție secretă este de fapt o injustiție, iar ceea ce s-a dorit foarte mult a fost ceea de a oferi transparență în procesul decizional și în modul în care se face justiție în RM”, realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră”, Mariana Rață.

Noul regulament elimină posibilitatea căutării hotărârilor de judecată, după numele părților, în baza de date a instanțelor. Reprezentanții societății civile au fost invitați la o ședință a grupului de lucru care a elaborat controversatul regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie, adică după ce documentul va fi aprobat. Unul dintre membrii CSM, Teodor Cârnaț, a menționat că nu-și va da votul pentru acest regulament, optând pentru un alt document elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Regulamentul de alternativă a fost propus de președintele CSJ, Mihai Poalelungi. Potrivit acestuia, anonimizarea hotărârilor judecătorești limitează libertatea presei.

Eu am promovat regulamentul elaborat de către CSJ și pentru acesta voi vota și sper că și membrii CSM vor vota pentru acest regulament”, a declarat Teodor Cârnaț, membru CSM.

Sperăm și noi foarte mult că membrii CSS vor lua aceeași decizie și nu vor permite ca hotărârile de judecată să nu mai poată fi citite de nimeni și să citim doar X-uri, așa cum scrie pe tricoul meu”, a replicat Mariana Rață.

Regulamentul a fost elaborat de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Odată cu aprobarea acestuia, cei interesați vor fi nevoiți să solicite acces la hotărârile de judecată în baza unor solicitări oficiale, depuse în scris, în care vor trebui să probeze necesitatea informației. În acest mod, activitatea jurnaliștilor va putea fi ușor monitorizată. Modificarea regulamentului este motivată de autorii controversatei inițiative prin necesitatea protecției datelor cu caracter personal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram