"Convocarea acestui referendum a fost declarată ilegală de Tribunalul Constituţional, care a cerut autorităţilor să blocheze orice iniţiativă care contravine acestei decizii", a subliniat ministrul de interne spaniol, Juan Ignacio Alvarez în răspunsul său adresat în 6 octombrie comisarului Nils Muiznieks.

"Forţele de securitate au acţionat într-o manieră prudentă, potrivită şi proporţionată, având ca obiectiv să facă să fie respectată legea şi să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a adăugat ministrul.

"Nicio democraţie nu poate accepta ameninţarea la adresa ordinii constituţionale şi a integrităţii sale teritoriale care constituie voinţa de a impune prin forţă un proiect de separare", a conchis el, insistând asupra "susţinerii de către Spania a acţiunii Consiliului Europei pentru apărarea drepturilor omului, democraţia pluralistă şi preeminenţa dreptului".

Nils Muiznieks ceruse în 4 octombrie autorităţilor spaniole să realizeze urgent o anchetă independentă cu privire la acuzaţiile vizând brutalitatea poliţiei în timpul intervenţiilor acesteia la 1 octombrie cu scopul de a "preveni o escaladare a tensiunilor şi a violenţei" în Catalonia.