09:21:25 25.04.2024
Stiri

Băsescu avansează un TERMEN privind UNIREA R. Moldova cu România. „În acest INTERVAL se va produce. Cele mai mari capitale europene nu se vor opune”

Politică 09.10.2017 11:18 Vizualizări8406 Autor: Ziarul National
Băsescu avansează un TERMEN privind UNIREA R. Moldova cu România. „În acest INTERVAL se va produce. Cele mai mari capitale europene nu se vor opune” foto: Andrei Mardari


Fostul președinte al României și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), Traian Băsescu, este convins că R. Moldova nu va ajunge niciodată de una singură în Uniunea Europeană, iar cei care promit acest lucru ar induce lumea în eroare. În același timp, Băsescu crede că R. Moldova poate să ajungă în UE, dacă poporul de pe ambele maluri ale Prutului vor opta pentru Unirea celor două state românești.

„Noi nu propunem cetățenilor o unire fantezistă. R. Moldova și România pot organiza un referendum, iar dacă rezultatul e pozitiv, actul final de la Helsinki garantează unificarea. În baza actului de la Helsinki s-a reunificat Germania. Astfel, fost RDG a devenit automat membră UE și NATO. Vă rog să mă credeți că nu aș fi fost atât de optimist cu acest proiect dacă nu avea succes”, a declarat Băsescu, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Sursa citată subliniază că timp de zece ani cât a fost președintele României a tatonat terenul în ceea ce privește reunificarea celor două state românești. „Dar vă rog să nu mă puneți să spun în ce contexte și în ce împrejurări am discutat despre asta (Unire n.r.). Sunt mulți șefi de state și de guverne care spun că nu au nimic împotriva Unirii atât timp cât există voința poporului celor două state românești. România nu va fi împiedicată să facă Unirea. Este această poveste vehiculată de unii politicieni de la Chișinău, dar sunt și unii la București care o să spună: ce va zice Moscova? Ce va spune Putin, SUA, Parisul sau Berlinul? O să spună ce va zice poporul român de pe cele două maluri ale Prutului. Nimeni nu poate să înfrângă voința democratică exprimată de un popor. Vreau să mai știți că niciun stat mediu din UE nu-și dorește o Românie mai puternică. Dar noi asta vom realiza prin reunificare – o Românie mai puternică. Actualmente România este a șaptea putere în UE, dar odată cu Unirea cu R. Moldova poate deveni a șasea putere. Deci, va crește ponderea României la nivelul UE, la nivelul NATO”, a precizat Băsescu.

Fostul președinte mai spune că, pentru a realiza dezideratul Unirii, PUN va face alianță cu partidele proeuropene, chiar dacă nu-i agreează pe unii lideri: „Am făcut alianțe cu lideri pe care nu-i agream personal. Dar atât timp cât programul politic justifică apropierea între partide nu e nicio problemă. O să spun un lucru care nu o să le placă lui Andrei Năstase, Maiei Sandu sau chiar lui Iurie Leancă. Să știți că nu mă împiedic de lașitatea lor de a spune că sunt de acord cu Unirea cu România. Pentru ajunge la Bruxelles trebuie să treci prin București. Așa că se vor opri la București”.

Traian Băsescu a avansat și un termen în care se va produce Unirea celor două state românești. „R. Moldova nu mai poate ajunge din spate România. PIB-ul pe cap de locuitor în România este mai mare de șase ori ca în R. Moldova. Ne separă 20 de ani. Nu am o estimare care ar fi costurile Unirii, dar am un argument în acest sens. Cu cât mai târziu se va întâmpla, cu atât costurile vor fi mai mari. Diferențele cresc în favoarea României la toate capitolele. Unirea celor două state românești depinde și de eficiența PUN-ului, cât de rapid vom reuși să-i convingem pe cetățenii R. Moldova că asta e soluția. Dacă iau un termen optimist, atunci am putea discuta foarte apăsat despre Unire în cinci ani. Termenul pesimist ar fi zece ani. Undeva în acest interval sunt convins că reunificarea se va produce. Dar hai să fim optimiști. Misiunea noastră e să-i facem optimiști pe cetățeni în acești cinci ani”, a conchis Traian Băsescu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md