(vox, infografic) Care este topul țărilor, din ultimii 10 ani, în care tinerii moldoveni preferă să emigreze. Cum își explică alegerea

chisinau-airport-transfer-1140×761-1140×761

Echipa #diez a cercetat datele publicate de Biroul Național de Statistică și a creat un top al țărilor în care tinerii moldoveni preferă să emigreze. Perioada de analiză a constituit anii 2006-2016.

 #5. Israel

11825583_1022706774427650_8651837279969747685_n

Angela Muntean, Israel.

„Am luat decizia să plec în Israel pentru a finisa lucrările de reparație la casa personală. Acolo aveam grijă de bătrâni, o muncă deloc ușoară. Cu salariul din Moldova nu prea am avut șanse să termin reparația casei. Nu mi-a plăcut acolo fiindcă eram înjosită, iar agențiile care te angajează la lucru nu respectă legile și nici nu îți apară depturile.”

 

#4. Germania

Germania

Socolov Eugeniu, 23 de ani, student la Rhein-Waal University of Applied Sciences Faculty of Communication and Environment Degree – Mobility and Logistics B.Sc. din orașul Kamp-Lintfort.

Eugeniu a decis să plece în Germania când era în clasa a 11-a, „deoarece această țară este una dintre cele mai dezvoltate state cu cele mai joase costuri pentru trai”, zice el. „Sistemul de învățământ universitar este avansat și gratuit, în același timp – foarte accesibil, poți beneficia de oportunități practic nelimitate. În prezent sunt încă student, dar știu că îmi este garantat un loc de muncă grație studiilor obținute și experienței pe care o dețin. Joburile sunt destul de bine plătite, cel puțin îți oferă posibilitatea să-ți achiți cheltuielile lunare + necesitățile personale.” Încă un avantaj din punctul lui de vedere este că „statul oferă ajutor și susținere tinerilor antreprenori și ideilor de start-up-uri”.

 

#3. Statele Unite ale Americii

SUA

Sergiu Ursachi, 25 de ani, antreprenor, Chicago.

Sergiu ne-a spus că a plecat în SUA în căutarea unei vieți mai bune. „Un motiv ar fi că aici legea este foarte severă și practic nu există corupție. Ai încălcat, răspunde! Țara asta îți deschide multe oportunități, dacă munești mult și nu te lenevești. Un alt motiv de ce SUA, este că aici poți călători și vedea multe locuri neobișnuite și fantastice.” Are planuri grandioase pe viitor. Cu prima ocazie vrea să-și cumpere o casă și să-și crească copiii în SUA.

La început i-a fost greu, ca oricărui emigrant în țara asta, dar cu timpul a început să lucreze ca într-un final să pună o afacere pe picioare în domeniul transporturilor. Își aduce aminte că, în calitate de student al programului Work & Travel, nu a câștigat suficienți bani penrtu a întoarce datoriile, de aceea a hotărât să rămână în SUA unde s-a angajat la două joburi, iar mai târziu s-a angajat și în calitate de șofer de camion. „După vreo nouă luni de muncă am decis să merg să învăț pentru CDL (Comercial Driver License) – permis pentru camioane. Am lucrat ca șofer aproximativ 10 luni la două companii diferite, după care am decis să lucrez pentru mine. Am început să închiriez un camion de la compania la care lucram.”

Peste un timp, tânărul și-a chemat doi prieteni din Moldova cu care a creat o afacere și, actualmente, Sergiu răspunde de partea financiară a businessului, iar prietenii șofează. Dorește să-și cumpere încă un camion, ca să-și poată mări afacerea.

„Deloc nu-mi pare rău că am rămas aici și nu am reușit sa îmi închei studiile în țara mea pe care o iubesc, dar în același timp și o urăsc. O diplomă moldovenească nu valorează nimic. Ești nevoit după asta să cauți acasă un job de doi bani.”

#2. Federația Rusă

image

Ion Șova, 21 de ani,  Rusia, Moscova

„În Rusia pot alege dintr-o diversitate de joburi. Dar și se plătește mai bine în comparație cu salariile din Moldova. Iată un exmplu: Aici primesc 200 de euro pe lună, din care trebuie să-mi întrețin familia, iar acolo câștig 500 de euro curat, adică, cu toate cheltuielile planificate. Și așa pot strânge banul la grămadă.

Oamenii sunt gata să lucreze la cel mai greu job și sunt deciși  să-și părăsească casele pentru un salariu mai bun peste hotare.”

#1. Ucraina

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente