O super echipă poate rata barajul la Mondial din cauza cartonaşelor; Ce se întâmplă în clasamentul locurilor 2

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preliminariile CM 2018 – zona Europa – au intrat în linie dreaptă, de azi având loc ultima etapă. Doar 8 locuri doi din cele 9 grupe vor merge la baraj, astfel că fiecare punct contează. Se poate ajunge chiar la situaţia în care criteriul fair-play să stabilească cine rămâne pe dinafară şi, în consecinţă, ratează Mondialul.

Cele mai bune opt echipe clasate pe locul secund în grupele de calificare din zona Europa vor merge într-un play-off care va avea loc în luna noiembrie. Primul criteriu în stabilirea celor mai bune formaţii îl consideră punctajul obţinut în duelurile cu primele cinci clasate din fiecare grupă (rezultatul cu locul 6 din grupă se anulează). În caz de egalitate între locurile doi din diferite grupe, următorii factori care determină poziţia sunt reprezentaţi de golaveraj, respectiv de golurile marcate.

În acest moment, Grecia este în situaţia cea mai grea, într-un clasament al locurilor secunde. Elenii au adunat 13 puncte, şi au un golaveraj de +4. Problema e că ea nu îşi mai poate îmbunătăţi clasamentul, deoarece în ultima rundă joacă împotriva Gibraltarului, echipă care e ultima în grupă.

Sub Grecia în acest moment se află Ţara Galilor, Croaţia şi Scoţia (toate cu 11 puncte), însă toate pot să adune în teorie trei puncte în runda decisivă. Niciuna nu se află în situaţia fostei campioane europene din 2004, urmând a evolua contra unor naţionale aflate pe altă poziţie decât ultima.

Cea mai mare speranţă a Greciei e reprezentată de Grupa I, acolo unde dacă Ucraina şi Croaţia remizează, locul secund din acea grupă va avea 12 puncte în clasamentul locurilor doi.Acelaşi lucru e valabil şi pentru confruntarea Ţara Galilor – Irlanda, unde în caz de egalitate locul secund va avea tot 12 puncte. În fiecare dintre cazuri, elenii ar merge mai departe.

Fair play-ul decide cine merge la baraj?
Interesant e că putem asista la un caz incredibil în stabilirea ocupantei unui loc la baraj: clasamentul fair play să decidă cine va evolua în play-off.

Concret, dacă Ţara Galilor şi Croaţia remizează în ultima rundă, cu Mandzukic&Co marcând cu un gol mai mult (exemplu 0-0 în primul meci vs 1-1 în cel de-al doilea sau 1-1 vs 2-2), între cele două ţări va fi egalitate perfectă. Atât din punct de vedere al punctelor (12), dar şi al golaverajului, respectiv al golurilor marcate.

În acest caz, FIFA va apela la al patrulea criteriu de departajare: clasamentul fair play (al cartonaşelor). În acest moment, Ţara Galilor are -17 în acest inedit clasament, în timp ce Croaţia se află la cota -13. În consecinţă, în măsura în care se respectă scenariul, naţionala lui Bale ar fi out.

Cum arată în acest moment clasamentul locurilor doi

Portugalia: 18 puncte – (acasă, cu Elveţia)
Italia: 14 (+3) – (deplasare, cu Albania)
Suedia: 13 (+10) – (deplasare, cu Olanda)
Danemarca: 13 (+7) – (acasă, cu România)
Irlanda de Nord: 13 (+5) – (deplasare, cu Norvegia)
Grecia: 13 (+4) – (completat)
Ţara Galilor: 11 (+2) – (acasă, cu Irlanda)
Croaţia: 11 (+2) – (deplasare, cu Ucraina)
Scoţia: 11 (-1) – (deplasare, cu Slovenia)


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...