Cât cheltuie Moldova pentru apărare? Cel mai puțin din Europa și locul 9, la coadă, în lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este statul european cu cele mai mici cheltuieli în domeniul apărării și se află pe locul 9 în lume între țările care alocă cei mai puțini bani în domeniul militar.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Internațional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI), Republica Moldova a alocat în 2018 în jur de 29 de milioane de dolari pentru apărare, de departe cea mai mică sumă din Europa.

Republica Moldova este astfel depășită de Kosovo (52 de milioane de dolari) și Malta (56 de milioane de dolari), în rest toate statele europene cu armată alocând cel puțin 100 de milioane de dolari anual pentru apărare.

Într-un top global, Republica Moldova se află pe locul 137 din 145 de state. Mai puțin cheltuie doar state africane precum Malawi, Mauritius, Eritrea, Seychelles, Liberia sau Capul Verde.

Și atunci când vine vorba despre ponderea din PIB Republica Moldova nu stă prea bine, alocând doar 0,4% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care media mondială se situează în jur de 1,5%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...