Vladimir Ţurcan, soţia sa şi doi fii minori ai cuplului locuiesc într-o casă de peste 350 de metri pătraţi în sectorul Centru al capitalei. Clădirea este amplasată pe un teren de 8 ari, dintre care 6 aparţin deputatului, iar alţi doi sunt luaţi în folosinţă de la primărie.

În curtea aşternută cu gazon şi înconjurată de arbori decorativi şi flori, familia se bucură de o piscină de toată grandoarea.

Vladimir Ţurcan stă în această casă din 2001. A obţinut-o, împreună cu terenul, printr-un contract de schimb de la fostul pretor al sectorului Râşcani, Mihail Cârlig, căruia i-a dat un apartament de 87 de metri pătraţi în sectorul Buiucani al capitalei. Deputatul afirmă că a mai dat pentru schimb şi un lot de pământ pe care îl deţinea la acea vreme.

Soţia legislatorului conduce o maşină de teren marca Lexus. Preţul unui asemenea automobil depăşeşte 60 de mii de euro, potrivit site-urilor specializate. Se pare că femeia preferă anume acest producător de maşini, având în vedere faptul că în trecut a mai avut una de aceeaşi marcă.

Luxul din viaţa familiei Ţurcan nu poate fi însă justificat de veniturile declarate de către deputat în dările de seamă disponibile, adică începând cu 2013. Acesta nu indică vreo afacere. Legislatorul arată că îşi întreţine soţia şi doi fii minori din salariu şi pensie. Anul trecut s-au adunat în total aproximativ 273 de mii de lei. Nu toţi banii, însă, au fost utilizaţi de familie. Peste 74 de mii de lei au fost direcţionaţi de către legislator spre sponsorizarea campaniei electorale a lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale. Potrivit rapoartelor financiare depuse la Comisia Electorală Centrală de către concurent, Ţurcan a donat 50 de mii de lei în primele două săptămâni şi alte 24300 ulterior.

În pofida opulenţei care se revarsă din imaginile ce înfăţişează viaţa familiei Ţurcan, din declaraţiile cu privire la venituri depuse de deputat rezultă că el cheltuieşte foarte puţin şi că din sume mici mai reuşeşte să facă şi economii mari.

Soţia socialistului, care este de profesie neurolog, nu lucrează şi nici afaceri nu ar avea. În lipsa unor câştiguri din business, familia ar fi trăit mai mulţi ani doar din pensia legislatorului. Cel puţin doi ani, adică în 2013 şi 2014, înainte ca Ţurcan să câştige actualul mandat. Potrivit declaraţiilor din acea perioadă, el ar fi încasat, în doi ani, o pensie de aproximativ 170 de mii de lei în total, adică doar 7 mii pe lună. O sumă aparent mică pentru persoane obişnuite să trăiască pe picior larg într-o casă de sute de metri pătraţi şi să conducă maşini de lux.

Pentru familia lui Ţurcan, însă, ar fi fost mai mult decât destul, pentru că în 2014 legislatorul, fără alte venituri decât pensia, a reuşit să depună la bancă 10 mii de dolari, echivalentul a aproximativ 150 de mii de lei în acea perioadă. Contul de depozit a rămas neatins până în prezent, iar la suma iniţială, timp de trei ani, s-a adăugat o dobândă de peste 500 de dolari. Dacă cele indicate de legislator în dările de seamă ar fi veniturile şi sursele sale reale, ar rezulta că familia a supravieţuit timp de doi ani cu aproximativ 20 de mii de lei în total, mai puţin de o mie pe lună.

Deputatul susţine că a rezistat datorită economiilor făcute până în 2013, pe care, însă, nu ar fi obligat să le declare, în opinia sa.