18:18:53 28.03.2024
Stiri

STUDIU // Mai mult de jumătate dintre medicamentele împotriva cancerului sunt…

Știri 07.10.2017 13:03 Vizualizări2747 Autor: Ziarul National


STUDIU // Mai mult de jumătate dintre medicamentele împotriva cancerului sunt… Sursa: digi24.ro

Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene scoase pe piață în Uniunea Europeană între 2009 și 2013 nu au dovedit că ameliorează șansele de supraviețuire sau calitatea vieții pacienților în comparație cu cele existente sau cu tratamente de tip placebo, potrivit unui studiu.

O astfel de situație „poate să le dăuneze pacienților și să ducă la irosirea banilor publici” și „pune în mod serios sub semnul întrebării reglementările actuale de pe piața medicamentelor”, sunt concluziile la care a ajuns echipa de specialiști în sănătate publică de la King's College din Londra și de la London School of Economics.

Pe parcursul a cinci ani, 48 de noi medicamente anticancerigene au primit autorizația de a intra pe piață de la Agenția europeană a medicamentului, cu 68 de indicații diferite, se arată în studiul publicat în revista The British Medical Journal și citat de AFP și Agerpres.

Dintre aceste 68 de noi tratamente, 39 (57%) au primit autorizarea fără să fi demonstrat o îmbunătățire a duratei sau a calității vieții pacienților, fie în comparație cu tratamente de tip placebo (în cazul a 20 dintre acestea), fie în comparație cu tratamentele existente (în cazul a 11 dintre acestea), precizează autorii. Unul dintre tratamente a avut rezultate chiar mai proaste decât medicamentele existente.

Multe au fost autorizate pe baza unor rezultate prea timpurii pentru a putea trage concluzii referitoare la beneficiile pentru pacient, spun cercetătorii. Chiar și pentru studiile care concluzionează îmbunătățiri în ceea ce privește durata vieții, „acestea au fost de cele mai multe ori marginale”, a adăugat acesta.

Interpelată de AFP, Agenția europeană a medicamentului a subliniat că „a pus în discuție pe larg problema medicamentele anticancerigene” și este deschisă la „o nouă dezbatere” pe acest subiect.

„Concluzia acestor cercetători este aceeași cu cea care a apărut în revista Prescrire”, a comentat pentru AFP Bruno Toussaint, director editorial al acestei reviste independente franceze, subliniind că un studiu din 2015 făcea aceleași constatări pentru piața din Statele Unite.

Aceste noi tratamente creează speranțe pacienților care „de cele mai multe ori, se transformă în dezamăgire”, a adăugat acesta, subliniind „efectele adverse și prețurile exorbitante cerute de firmele care se grăbesc să obțină venit înainte ca dezamăgirea să devină flagrantă”.

Potrivit lui Vinay Prasad, unul dintre autorii studiului american din 2015, costul mediu al unui tratament anticancerigen în Statele Unite este de 100.000 de dolari pe an, pentru o persoană.

„În Statele Unite, acest sistem defectuos cauzează cheltuieli enorme cu medicamente anticancerigene a căror toxicitate este sigură, dar ale căror avantaje sunt incerte”, scrie acesta într-un comentariu publicat în BMJ.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md