"Acţiunile guvernului sudanez din ultimele nouă luni demonstrează că acesta tratează cu seriozitate cooperarea cu SUA", a declarat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington.

Sudanul a acceptat, în schimbul suspendării sancţiunilor de către Obama, să urmeze o aşa-numită "foaie de parcurs" cu cinci puncte, printre care încetarea sprijinului pentru rebelii din Sudanul de Sud şi a luptelor din mai multe provincii sudaneze, precum şi cooperarea cu serviciile americane de informaţii, în vederea combaterii terorismului. Perioada de probă de şase luni s-a încheiat în iulie, iar Trump a anunţat că va mai aştepta trei luni înainte de a anula definitiv măsurile împotriva Sudanului instituite din 1997.

Deciziile Casei Albe au fost contestate de unele organizaţii pentru apărarea drepturilor omului. Sudanul rămâne însă pe lista SUA cu sponsorii terorismului şi este în continuare supus unor restricţii privind achiziţiile de armament.

AFP reaminteşte că liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, a trăit la Khartoum din 1992 până în 1996 şi că sancţiunile împotriva Sudanului au fost decise tocmai pentru susţinerea grupurilor islamice. La această acuzaţie s-a adăugat ulterior încălcarea drepturilor omului în conflictul cu rebelii din provincia Darfur, care s-a soldat cu 330.000 de morţi, începând din 2003, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.