(galerie foto) Centre de educație alternativă: Un proiect inedit pentru elevii de liceu din comuna Ciorescu, demarat de doi tineri plecați din țară

collage

Un inedit proiect pentru elevii de liceu din Republica Moldova a demarat la inițiativa a doi tineri plecați din țară de mai mulți ani. Alina Iacubovschi este stabilită în München –Germania, iar Alexandru Panfiilii, fondator al portalului Finantari.md, la Timișoara. Cei doi au deschis primul centru de educație alternativă în liceul din comunca Ciorescu.

Cei doi tineri au gândit proiectul  Youth Hub – centre de educație alternativă pentru elevii  claselor IX-XII, care vor beneficia de cursuri online, concepute și autorizate de Link Academy (centrul de școlarizare online), cu speacialități care nu sunt incluse în programa școlară, cu preponderență accentul urmând să fie pus pe dezvoltarea aptitudinilor de programare, dezvoltare personală, leadership, antreprenoriat, management al timpului, etc.

Scopul pe termen lung al celor doi parteneri de proiect, Alina si Alexandru, este să înființeze nu mai puțin de 32 astfel de centre de educație alternativă în Republica Moldova, câte unul la nivelul fiecărui raion, însă pentru realizarea acestui demers al lor este nevoie de implicarea a cât mai multor parteneri, proiectul neavând o finanțare dedicată.

res

# Primul centru, la  Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din comuna Ciorescu

Un prim astfel de centru, au anunțat organizatorii, a fost inaugurat la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, fiind donate deja scolii 12 unități PC, cu toate utilitățile și programele de învățare instalate.

„Sper și îmi doresc foarte mult, vă dați seama, ca primul centru de educație alternativă să își demonstreze din plin eficiența și să fie un exemplu, să devină, de ce nu, un proiect fanion care să fie preluat și dezvoltat și în alte localități“, arată Alina Iacubovschi, explicând că nu mai puțin de 300 de tineri vor beneficia anual de consiliere și orientare profesională, centrul de educație alternativă ajutându-i să își aleagă o carieră în funcție de preferințele lor, dar și de nevoile pieței, să dobândească deprinderi practice prin care să maximizeze utilitatea obținută în urma abordării teoretice a anumitor subiecte.

Practic, ne subliniază organizatorii acestui proiect, teoria învățată pe băncile școlii va fi pusă în practică în cadrul centrului de educație alternativă. Prin cursurile online, concepute și autorizate de centrul de școlarizare online, Link Academy, tinerii de liceu vor putea să își aprofundeze cunoștințele în calculatoare, programe de operare, să își îmbunătățească comunicarea într-o limbă străină, să fie conștienți de calitățile pe care fiecare dintre ei le are și să le actualizeze, să le adapteze în raport cu cerințele pieții.

ser

# Stagii de practică la diverse companii, întâlniri și discuții cu oameni de succes

O altă actvitate importantă a centrului de educație alternativă este organizarea în timpul vacanțelor școlare de stagii de practică la diverse companii, tocmai pentru dezvoltarea alternativă, într-un mediu dinamic, conectat la realitățile pieței.

De asemenea, vor fi oganizate periodic în cadrul centrului evenimente cu profesioniști din diverse domenii și oameni de succes, de la care cu siguranță elevii vor avea de învățat.

Atât cei doi inițiatori ai proiectului, cât și mai mulți oameni de afaceri, și-au exprimat disponibilitatea de a face parte din proiect ca voluntari, urmând să se întâlnească cu elevii, față în față sau online și a discuta cu tinerii de liceu despre drumul pe care fiecare dintre ei vrea să-l urmeze, despre pașii necesari, despre vise și cum se pot îndeplini ele, despre viață în general, văzută prin ochii unor foști elevi de liceu care acum s-au realizat în diverse domenii.

resis

„Ne propunem să creăm un sistem coerent și sustenabil de conectare a mediului școlar cu mediul public și cu cel de afaceri. Prin activitățile prevăzute, stagii de practică, consiliere profesională, ateliere integrate de schimb de bune practici și de dezvoltare a competențelor, proiectul va contribui decisiv la integrarea grupului țintă în mediile de dezvoltare, oferindu-le toate elementele necesare (deprinderi practice, atu-uri competitive) unei candidaturi și a unei cariere de success dezvoltate în tandem cu dezvoltarea personală“, concluzioneaza Alina Iacubovschi, care a ținut să mulțumească conducerii Liceului Teoretic „Nicolae Balcescu“ din comuna Ciorescu, care a depus toate eforturile pentru inițierea centrului de educație alternativă. De asemenea, trebuie evidențiați și partenerii din Germania care au donat partea tehnnică și IT (Nexial Computers, Geretsried, Cat Price si e2tec Solutions din Böblingen).

resi

Potrivit oorganizatorilor, și-au anunțat disponibilitatea de implicare și Universitatea de Vest din Timișoara, România, Supraten SA – Chișinău, Republica Moldova; – Minds HUB Timișoara – primul hub educațional din România; – Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii, Iași, România.

Alina-este-implicata-in-numeroase-activitati-pentru-copii-din-Romania-si-Republica-Moldova.

 

Continuarea articolului o găsiți pe moldova.org.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente