Victor Chironda, scrisoare deschisă către Monica Babuc: „Vă cerem să reveniți asupra proiectului de renovare a scuarului Ghibu”

collageqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

Activistul civic Victor Chironda s-a adresat către ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, prin intermediul unei scrisori deschise în care abordează  subiectul refuzului Consiliului Național al Monumentelor Istorice de a renova Scuarul Ghibu

„Am ales să mă adresez dumneavoastră în speranța că încă mai există o posibilitate să prevenim apariția unui conflict din care nu va avea de câștigat nici orașul Chișinău și nici cultura din Republica Moldova. După cum știți, noi, un grup de cetățeni ai orașului Chișinău, am venit cu inițiativa de a renova și dota pentru utilitate publică Scuarul Ghibu, situat între Ambasada României și Muzeul Național de Arte al Moldovei.

Nu vom ascunde că am făcut acest pas fiind conștienți de faptul că dl. Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului, a venit cu ideea și demersurile necesare pentru preluarea acestui spațiu public și construcția unei clădiri pentru necesitățile Muzeului. Ba chiar vă spunem deschis că am inițiat acest proiect de renovare anume ca să existe o alternativă proiectului domnului Zbîrnea. Și o să explicăm de ce am mers la acest pas.

Anume ca să prevenim lichidarea scuarului din fața teatrului A. P. Cehov am inițiat în anul 2014 proiectul de renovare a scuarului. Când am fost la dvs. în audiență, m-ați asigurat că Ministerul Culturii este pentru păstrarea spațiilor publice și personal mi-ați sugerat să extindem proiectul nostru pe toată suprafața scuarului, pentru a preveni preluarea acestei părți de către centrul comercial din vecinătate. Atunci am simțit că ministrul Culturii, Monica Babuc, este un partener de încredere al societății civile, care luptă pentru păstrarea spațiilor publice și a centrului istoric din Chișinău, iar suportul dvs. ne-a fost de mare ajutor în salvarea și recuperarea acestui scuar pentru utilitate publică.

Spre regret, în situația cu scuarul Ghibu, dvs. ați luat o poziție diametral opusă, semnând cererea prealabilă din 23.08.2017 în care solicitați Consiliului Municipal Chișinău să își anuleze propria decizie din 26.07.2017 prin care a abrogat propria decizie de transmitere a terenului scuarului Ghibu în proprietatea Muzeului de Arte. De asemenea, poziția dvs. a fost clară în cadrul ședinței Consiliului Național al Monumentelor Istorice, când dl. Sergius Ciocanu a transmis membrilor „solicitarea conducerii ministerului” de a respinge proiectul de renovare a scuarului până la soluționarea conflictului în instanță”, se menționează în scrisoare.

Activistul civic presupune că ministra a fost indusă în eroare, iar situația i-ar fi fost prezentată doar din perspectiva dlui. Tudor Zbîrnea.

„Este regretabil că directorul unei instituții de cultură de talie națională a decis să soluționeze problemele instituției din contul celui mai neprotejat și sensibil element urban – spațiul public verde. Noi considerăm această decizie nedemnă de un om de cultură, așa cum ea contravine culturii urbane de dezvoltare și protejare a spațiului public.

De asemenea, este foarte trist că Ministerul Culturii – o insituție de stat care are misiunea să promoveze și să apere cultura și centrul istoric al orașului Chișinău – intenționează să inițieze un proces de judecată cu administrația publică locală pentru a prelua un spațiu public urban și a construi ceva acolo. Astfel de practici sunt pe larg utilizate numai de către „developerii” și companiile de construcții care nu se deosebesc prin scrupule și prin grija pentru patrimoniul național”, a mai adăugat sursa.

La finalul scrisorii, Chironda și-a exprimat speranța că ministra Babuc va reveni asupra acestui subiect și va revizui importanța acestei probleme.

„Vă cerem cu mare speranță să reveniți asupra acestei probleme și să examinați posibilitatea identificării unei soluții din care să aibă de câștigat Muzeul de Arte, locuitorii orașului Chișinău, dar și Cultura din Republica Moldova.

Doamnă ministru, prin intermediul acestei scrisori vreau să vă asigur că grupul nostru de inițiativă este foarte serios intenționat în privința păstrării și reabilitării scuarului Ghibu pentru utilitate publică și noi vom folosi toate instrumentele pe care ni le pune la dispoziție un stat democratic, de la apărarea drepturilor în judecată până la proteste și acțiuni de squatting.

Indiferent de planurile Muzeului sau ale Ministerului Culturii, noi vom continua renovarea și amenajarea Scuarului Ghibu și vom face tot ce ne stă în puteri ca să păstrăm acest spațiu public pentru generațiile viitoare de chișinăuieni”, se mai spune în scrisoare.

 

sg2-1024x723

Amintim că ministra Babuc nu este primul politician căruia îi este adresată o scrisoare publică din partea tinerilor. Puteți citi și Scrisoarea unui tânăr pentru Igor Dodon. Ce îi dorește acesta.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente