Pavel Filip recunoaște că Moldova nu va mai primi finanțare de la UE anul acesta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova nu va primi anul acesta așteptata tranșă din acordul de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeană (UE), a afirmat, vineri, premierul Pavel Filip, transmite Reuters.

În iunie, UE a acceptat să acorde împrumuturi de 60 de milioane de euro și granturi de 40 de milioane de euro în perioada 2017-2018 pentru a ajuta țara noastră să-și stabilizeze economia și să promoveze reforme.

„Nu vom primi bani în 2017, dar cu siguranță îi vom primi anul viitor”, le-a declarat Filip jurnaliștilor, explicând că Moldova trebuie să îndeplinească 30 de criterii pentru a debloca finanțarea, a declarat acesta, citat de Agerpres.

Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, o inițiativă a Partidului Democrat aflat la putere.

În ultima dezbatere din cadrul Parlamentului European, eurodeputați din toate grupurile parlamentare, mai puțin cei socialiști, au criticat dur decizia Chșinăului de a modifica sistemul electoral și au propus blocarea finanțării pentru Republica Moldova.

Ministrul de Finanțe, Octavian Armașu, a declarat pentru Reuters că în buget sunt prevăzute primirea a două tranșe în acest an. Oficialul și-a exprimat încrederea că, la începutul anului viitor, va fi eliberată o tranșă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...