21:36:58 19.04.2024
Stiri

DETALII despre reținerea viceministrului Finanțelor: Ar fi cerut o recompensă GRASĂ pentru a truca o licitație. În joc erau 15 milioane de lei

Anticorupție 06.10.2017 15:19 Vizualizări6751 Autor: Ziarul National
DETALII despre reținerea viceministrului Finanțelor: Ar fi cerut o recompensă GRASĂ pentru a truca o licitație. În joc erau 15 milioane de lei Mold-street


Procurorii anticorupție au reținut-o astăzi pe viceministra Finanțelor, Maria Cărăuș, dar și trei oameni de afaceri, bănuiți de trucarea unei licitații publice. Funcționara ar fi pretins 750 de mii de lei pentru a favoriza niște companii care urmau să câștige o licitație privind inițierea unor reparații la Spitalul Clinic Republican.

Licitația urma să aibă loc pe 11 octombrie curent, iar mișmașurile au fost denunțate de un angajat al Spitalului Clinic Republican.

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), din luna august și până în prezent, viceministra de la Finanţe, care știa că Guvernul a dispus alocarea a 15 de milioane de lei pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Spitalului Clinic Republican, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă.

Funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, când va fi rectificat bugetul.

Astfel, viceministrul Finanţelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, viceministra i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, adică 750 de mii de lei, iar alte 5% i-ar fi revenit ei.

Reprezentantul Spitalului Republican a denunţat fapta, iar procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Astăzi au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului Finanţelor şi agenţilor economici implicaţi.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei patru reținuți riscă închisoare de la 7 la 15 ani, cu amenzi de până la 500 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md