Centrul Analitic Independent Expert-Grup constată o înrăutățire a stării socio-economice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Atât perspectivele de dezvoltare ale țării, cât și starea de lucruri în diverse domenii socio-economice s-au înrăutățit considerabil. Concluzia se conține în raportul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, făcut public astăzi. Potrivit autorilor, creșterea economică nu a condiționat și ridicarea nivelului bunăstării populației.

Raportul califică perioada 2016-2017 drept una marcată de amplificarea de către instituția prezidențială și opoziția parlamentară de stânga a importanței factorului rusesc în Republica Moldova, „fapt ce a derutat societatea și mediul de afaceri în ceea ce privește durabilitatea și continuitatea vectorului european al țării”.

„Accentuarea vulnerabilităților interne au distanțat și mai mult Republica Moldova de țările UE, inclusiv de cele din Europa Centrală și de Est, membre ale UE. Astfel, au crescut discrepanțele pe toate domeniile de dezvoltare ale statului: economic, social și de guvernantă”, afirmă Expert-Grup.

Autorii documentului mai constată că motivele enumerate mai sus au condus la un nou val de emigrare. „Prin urmare, principala sursă de dezvoltare a țării (populația –n.n.) se erodează continuu. Republica Moldova pierde principalul său avantaj competitiv care a permis, până în prezent, atragerea unor investiții strategice și valorificarea potențialului de export”, susțin autorii raportului.

În concluzie, Expert-Grup sugerează schimbarea accentului pe implementarea politicilor axate pe oameni în toate domeniile, dar în special în cele ce țin de dezvoltarea sectorului privat.

„Politicile de dezvoltare a mediului de afaceri ar trebui să pună un accent mai sporit pe stimularea inițiativelor antreprenoriale și pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, pe facilitarea accesului la capital, asigurarea unui cadru concurențial liber, promovarea ocupării formale și încurajarea creării de locuri de muncă”, conchide raportul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...