Viceministrul Finanţelor Maria Cărăuş şi trei oameni de afaceri, reţinuţi de CNA

Viceministrul Finanţelor Maria Cărăuş şi trei oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi de ofiţerii CNA, în urma unor percheziţii efectuate la Ministerul Finanţelor, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, cauza penală în care s-au desfășurat percheziţiile ar viza fapte de corupție în trucarea unor licitații de achiziții publice.

Întrebată de presă cum comentează acuzaţiile care i se aduc, Cărăuş a declarat:

Ofiţerii CNA îşi fac lucrul, iar eu nu sunt vinovată. Nu-mi recunosc vina. Nu am luat mită“, a spus  Maria Cărăuş.

Maria Cărăuş a fost numită viceministru al Finanţelor în decembrie 2010. Anterior ea a deţinut funcţia de Director al Direcţiei generale finanţe al Primăriei Chişinău.

Între timp, CNA a oferit detalii privind reţinerea celor patru persoane. Potrivit instituţiei, atât demnitarul, cât şi reprezentanţii agentului economic sunt suspectaţi de corupere pasivă şi activă.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada august 2017 – prezent, unul dintre viceminiştrii Finanţelor, cunoscând că, printr-o hotărâre de Guvernului   s-a dispus alocarea sumei de 15 000 000 lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice ”Spitalul Clinic Republican”, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de  decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă.

De asemenea, funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.

În continuarea intenţiilor sale infracţionale, viceministrul Finanţelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii de practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei.

În acest caz, procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Asta după ce reprezentantul Spitalului Republican a denunţat fapta, imediat fiind dispuse toate acţiunile pentru documentarea, sub toate aspectele, a cazului.

Pentru confirmarea probatoriului, astăzi au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului Finanţelor şi agenţilor economici implicaţi. Ca rezultat, au fost reţinute patru persoane, între care un viceministru al Finanţelor şi trei oameni de afaceri.

Legislaţia în vigoare prevede  de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Dosarul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.