14:43:33 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Discuții APRINSE în Parlament. Candu propune ca INTEGRAREA EUROPEANĂ să fie inclusă în Constituție. Socialiștii se opun și vor REFERENDUM

Politică 06.10.2017 14:37 Vizualizări3994 Autor: Ziarul National
VIDEO // Discuții APRINSE în Parlament. Candu propune ca INTEGRAREA EUROPEANĂ să fie inclusă în Constituție. Socialiștii se opun și vor REFERENDUM


Parlamentul face primul pas pentru ca noțiunea de integrare europeană să se regăsească în Constituția R. Moldova, ca element definitoriu al identității constituționale a republicii. Cu o propunere în acest sens a venit astăzi în Parlament spicherul Andrian Candu.

„Noi propunem să formăm un grup de lucru, o comisie, care să elaboreze cel mai bun text pentru completarea Constituției. Curtea Constituțională, printr-o hotărâre din 9 octombrie 2014, a spus că orientarea spre spațiul valoric european este un element definitoriu al identității constituționale a R. Moldova. La ora actuală, e un proiect tehnic. Inițial, vom forma o comisie din reprezentanții fracțiunilor parlamentare, experți constituționaliști și experți în politica externă. În termen de 45 de zile va fi elaborat proiectul de lege, iar ulterior îl vom remite CC spre examinare. Ne dorim că, în lunile iunie-iulie 2018, să votăm și să introducem în Constituție noțiunea de integrare europeană. Astfel, indiferent de culorile viitoarelor guvernări, să stabilim că unica cale de dezvoltare a R. Moldova este integrarea europeană”, a propus Candu de la tribuna principală a Parlamentului.

În același context, liberal-democratul Tudor Deliu a insistat ca proiectul de lege propus de Andrian Candu să fie comasat cu un proiect al PLDM. Acest proiect al liberal-democraților prevede ca să fie modificat articolul 13 din Constituție, astfel ca în loc de „limba moldovenească” să fie scris în Constituție „limba română”.

Comunistul Vladimir Voronin spune că noțiunea de integrare europeană nu are caracter juridic, ci politic. „Trimiterea acestui proiect spre examinare la Curte este o rușine pentru voi. Voi nu știți cine-s membrii CC? Toate deciziile luate de această Curte trebuie anulate și judecătorii să fie atrași la răspundere”, a spus comunistul.

Candu i-a amintit lui Voronin că, în anul 2005, atunci când PCRM era la guvernare, s-au făcut primii pași spre integrarea europeană. „E posibil ca acest grup de lucru pe care îl vom crea va stabili cea mai bună formulă politico-juridică”, a replicat spicherul.

Și liberalul Mihai Ghimpu a spus că nu-i de acord cu noțiunea de integrare europeană: „Asta nu e singura cale de integrare europeană. Constituția permite Unirea cu România. Corect ar fi integrarea în UE prin Unirea cu România. Să vă spun eu care e fișca (faza n.r.) cu acest proiect. PD se pregătește de o coaliție cu PSRM după alegerile din 2018… Dodon se va duce la Moscova și va spune că nu mai poate să promoveze altceva decât integrarea europeană, deoarece încalcă Constituția”.

Candu i-a răspuns lui Ghimpu: „PD, în 25 ani de existență, niciodată nu a făcut coaliție cu partidele de stânga. Împreună cu PL, noi am făcut lucruri bune și sper că pe viitor ne vom regăsi în aceeași coaliție. Mai sper că, în câțiva ani, vom fi eligibili pentru a adera la UE. Este lung acest drum, dar trebuie să vedem luminița albastră de la capătul tunelului. Ca să ne reușească, avem nevoie să fim consolidați”.

La rândul lor, socialiștii au spus că nu susțin categoric această modificare a Constituției, deoarece e nevoie de un referendum. „Această chestiune trebuie supusă unui referendum. Oamenii trebuie să decidă direcția de dezvoltare a R. Moldova”, a subliniat socialistul Vladimir Țurcan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md