(GRAFIC) Republica Moldova trimite peste graniţe produse alimentare, dar cumpără mașini și produse chimice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a exportat cantități impresionante de produse alimentare și animale vii, dar a importat mașini și echipamente pentru transport. Totuși, deficitul balanţei comerciale rămâne major.

Potrivit Biroului Național de Statistică, principalele produse care constituie baza exporturilor moldovenești sunt produse alimentare şi animale vii, băuturi și tutun, materiale brute necomestibile, exclusiv combustibili, combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate, dar și uleiuri, grăsimi şi ceruri de origine animală sau vegetală.

Republica Moldova trimite peste graniţe materie primă şi cumpără produse finite

Țara noastră continuă să exporte în special produse alimentare și animale vii, acestea având o pondere de 21,4% în structura exporturilor. Valoarea acestor mărfuri a scăzut față de primele opt luni ale anului trecut cu aproape 1,3%.

Şi articolele manufacturate diverse ocupă o poziţie principală în stuctura exporturilor, cu aproape 24%. Sectorul însă a înregistrat pierderi în materie de exporturi în perioada ianuarie-august 2017, astfel, exporturile acestui domeniu au scăzut cu peste 1% față de perioada similară a anului 2016.

Industria constructoare de mașini ocupă a treia poziție a topului și este în creștere față de primele opt luni ale anului 2017. Astfel, în perioada de referință, Republica Moldova a exportat un volum de 18,5% mașini și echipamente pentru transport, cu aproape 2% mai mult decât anul trecut.

Structura exporturilor este completată de materiale brute necomestibile -11,4%, băuturi și tutun – 8,4% şi produse chimice.

Mașinile, principalele categorii de mărfuri ce prevalează la import

De partea cealaltă, Republica Moldova importă mașini și echipamente pentru transport, combustibili, băuturi și tutun.

Ponderea echipamentelor pentru mașini în structura importurilor a fost de 21,7% în cele opt luni ale anului curent, alte 20,5% fiind ocupate de importul de mărfuri manufacturate.

Produsele chimice şi şi produsele detivate ocupă a treia poziție în stuctura importurilor cu 15,9%. Structura importurilor este completată de produse alimentare și animale vii – 10,4%, combustibili minerali – 15,5% și băuturi și tutun puțin peste 2%.

Deficitul balanţei comerciale în luna august 2017 a fost de 221,7 milioane de dolari americani, mai mare cu 38,6 milioane de dolari americani comparativ cu luna august 2016, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...