Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Voronin despre inițiativa PDM de…

Voronin despre inițiativa PDM de modificare a Constituției: Ceea ce vreți voi să faceți se numește analfabetism juridic

Azi, Andrian Candu a prezentat proiectul hotărârii privind grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției R. Moldova. Autorii inițiativei sunt Candu Andrian, Ivanov Violeta , Vremea Igor, Lupu Marian și Sîrbu Serghei.

„Ideea e următoarea – propunem să avem un grup de lucru care să elaboreze cel mai bun text de completare a Constituției, în care să fie stabilit clar că orientarea Moldovei spre UE este elementul definitoriu al constituționalității R. Moldova”, a spus Candu.

Ulterior, Vladimir Voronin a venit cu o replică în adresa lui Andrian Candu. Acesta i-a spus  că modificarea pe care o intenționează nu ține de norme juridice.

„Constituția nu e ceea ce vrem noi sa băgam într-însa. Noțiunea de integrare UE are caracter nejuridic, dar social-politic. Și din care parte vreți să alipiți asta în Constituție? Asta e orientarea politică a țării, nu normă juridică. Trimiterea la CC e un pozor din partea dvs, dl Candu. Nu știți cine lucrează acolo? (… ) Ceea ce vreți voi să faceți se numește analfabetism juridic. Ce legătură are asta cu Constituția?”, a întrebat Voronin.

Totodată, acesta a menționat că Acordul semnat de Moldova cu UE s-a făcut în grabă. Ulterior, Iurie Leancă s-a declarat mândru de faptul că a semnat Acordul.

Anterior, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat că partidul pe care îl conduce intenționează să  introducă în Constituție o sintagmă care ar preciza că orientarea R. Moldova este spre integrarea europeană.