Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul dezbate inițiativa anunțată de…

Parlamentul dezbate inițiativa anunțată de Plahotniuc ce vizează modificarea Constituției

Azi, Andrian Candu a prezentat proiectul hotărârii privind grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției R. Moldova. Autorii inițiativei sunt Candu Andrian, Ivanov Violeta , Vremea Igor , Lupu Marian și Sîrbu Serghei.

„Ideea e următoarea – propunem să avem un grup de lucru care să elaboreze cel mai bun text de completare a Constituției, în care să fie stabilit clar că orientarea Moldovei spre UE este elementul definitoriu al constituționalității R. Moldova”, a spus Candu.

Ulterior, Vladimir Voronin a venit cu o replică în adresa lui Andrian Candu. Acesta i-a spus că modificarea pe care o intenționează nu ține de norme juridice.

Anterior, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat că partidul pe care îl conduce intenționează să  introducă în Constituție o sintagmă care ar preciza că orientarea R. Moldova este spre integrarea europeană.

„Inițiativa pornește chiar de la o hotărâre a Curții Constituționale, cu numărul 24, din 9 octombrie 2014. Prin acea hotărâre CC constată că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a R. Moldova. Ținând cont de această decizie, am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană”, a spus Plahotniuc.