Usatîi: Autorităţile moldoveneşti protejează propriii traficanţi drog de urmărirea internaţională

Reţinerea grabnică pentru 30 de zile a grupării specializate în trafic de droguri în frunte cu autoritatea criminală „Borman” se explică prin intenţiile autorităţilor moldoveneşti de a camufla schema controlată de acestea privind livrările de droguri din America Latină prin Europa în Rusia. Despre aceasta a declarat pentru postul de televiziune Jurnal TV, preşedintele „Partidului Nostru”, primarul de Bălţi, Renato Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, în condiţiile în care Moldova a devenit unul dintre principalele puncte de transbordare a traficului de droguri între America Latină, Europa şi Rusia, autorităţile moldoveneşti nu erau deloc interesate ca „Borman” să ajungă pe mîinile organelor de drept străine care pregăteau reţinerea lui.

Astfel, potrivit politicianului, protectorii lui „Borman” din conducerea moldovenească au repetat scenariul pe care l-au încercat la reţinerea unei alte autorităţi criminale, Ion Druţă, cunoscut în lumea interlopă ca „Pisateli”.

Renato Usatîi a subliniat că „Borman a fost reţinut din aceleaşi considerente ca Pisateli”. În legătură cu aceasta, el a precizat că Druţă (Pisateli) a fost închis într-un penitenciar din Moldova, pentru că lui Plahotniuc nu-i era deloc convenabil ca Pisateli, căutat de organele de drept din România, Marea Britanie şi alte state europene, să le spună totul: şi despre omorul din Vitan în Bucureşti, şi despre tentativa de omor în Marea Britanie (asupra lui Gorbunţov – n.r.), şi alte crime.

„La fel s-a întîmplat şi cu Borman: au văzut că ruşii mîine-poimîine trebuie să-i ia pe toţi, gata, moldovenii au început a lupta”, a menţionat Usatîi, precizînd că Borman a fost implicat împreună cu actualul deputat democrat Constantin Ţuţu, în omorul unui lider al lumii criminale din Orhei. Tot atunci, a precizat Usatîi, poliţia l-a eliberat pe Borman, în pofida faptului că, „expertiza a arătat că a tras din pistol şi Ţuţu, şi Borman, şi mulţi alţii”.

La mijlocul lunii septembrie presa a anunţat că serviciile speciale ruseşti au contracarat activitatea unei grupări criminale internaţionale, implicată în livrări de droguri în proporţii deosebit de mari din Europa în Rusia, tranzitînd Moldova.

Atunci au fost reţinuţi în flagrant un cetăţean al Rusiei şi unul al Moldovei, asupra cărora au fost „găsite şi ridicate cel puţin 31 de kg de substanţe narcotice, valoarea pe piaţă a cărora putea fi de peste 20 de milioane de ruble”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.