Premiul Nobel pentru Pace 2017: Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare a primit distincția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a câștigat Premiul Nobel pentru pace. Anunțul a fost făcut de comitetul Nobel.

O coaliţie mondială de ONG-uri, ICAN a impus adoptarea unui tratat istoric de interzicere a armei atomice, semnat de 122 de ţări, în iulie – dar absolut simbolic în absenţa celor nouă puteri nucleare.

Comitetul Nobel pentru Pace a recompensat ICAN, cu sediul la Geneva, „pentru activitatea sa de a atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear şi eforturile sale revoluţionare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme”, relatează The Associated Press.

Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari), va fi înmânat pe 10 decembrie la Oslo.

Comitetul norvegian, care desemnează laureatul Premiului Nobel pentru Pace, a examinat peste 300 de nominalizări anul acesta. Aceste nominalizări recunosc atât realizări, cât şi intenţii.

Decernarea Nobelului pentru Pace încununează o săptămână în care au fost desemnaţi laureaţii Nobelului pentru Medicină, Fizică, Chimie şi Literatură.

Comitetul Norvegian al Nobelului, care nu dezvăluie identitatea candidaţilor, a precizat că 215 persoane şi 103 organizaţii au fost nominalizate anul acesta.

Potrivit unor observatori, între nominalizaţi s-ar fi aflat Căştile Albe siriene şi acordul în domeniul nuclear cu Iranul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...