Sfârşitul Misiunii Naţiunilor Unite pentru stabilizare în Haiti (MINUSTAH) a fost marcat simbolic prin coborârea drapelului ONU la principala bază militară a organizaţiei, în prezenţa unor reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi a unor diplomaţi străini."Rămân încă multe lucruri de făcut pentru ca Haiti să ajungă la stabilitatea şi dezvoltarea durabilă la care toată lumea aspiră", a ţinut să sublinieze Sandra Honoré, care a condus MINUSTAH în ultimii patru ani.

Misiunea a fost desfăşurată în 2004 după plecarea preşedintelui Jean-Bertrand Aristide, pentru a ajuta la reducerea violenţelor, în special în capitala Port-au-Prince. Însă ea nu şi-a câştigat niciodată încrederea haitienilor.

Misiunea a fost întotdeauna percepută ca o armată de ocupaţie de numeroşi susţinători ai fostului preşedinte.

Nemulţumirea faţă de aceste forţe internaţionale s-a accentuat şi din cauza unor scandaluri privind abuzuri sexuale comise în Haiti de membri ai MINUSTAH.Reputaţia misiunii a avut şi mai mult de suferit din octombrie 2010, când în ţară a izbucnit o epidemie de holeră adusă de membri nepalezi ai Căştilor Albastre, cauzând moartea a peste 10.000 de haitieni.

La şapte ani de la izbucnirea epidemiei, programele de luptă împotriva holerei sunt în continuare subfinanţate: doar 20% din fondurile necesare pentru anul 2018 au fost găsite până acum, a anunţat UNICEF pentru AFP.

În ciuda acestor dificultăţi şi a numărului crescut de victime, preşedintele haitian nu a folosit termenul de epidemie în discursul său scurt.

"Fie ca această cooperare internaţională în noua eră să continue să însoţească Republica Haiti direct prin instituţiile sale republicane, pentru a elimina holera şi a atinge la orizontul anului 2030 obiectivele de dezvoltare durabilă", a declarat Jovenel Moise.

Timp de 13 ani, MINUSTAH a avut ca mandat să ajute Haiti să ajungă la stabilitate socio-politică, pregătindu-i în acelaşi timp pe poliţiştii naţionali. Totuşi, ceremonia care a marcat sfârşitul acestei misiuni a avut loc la câteva ore după o nouă manifestaţie în capitală.Câteva focuri de armă au vizat mulţimea de manifestanţi, care s-a redus la doar câteva sute în urma acestui atac.

Opoziţia protestează de aproape o lună împotriva bugetului administraţiei Moise, considerând că această lege a finanţelor îi defavorizează pe cei mai săraci.

Imediat după plecarea MINUSTAH, Misiunea Naţiunilor Unite pentru sprijinirea justiţiei în Haiti (MINUJUSTH) va prelua frâiele pentru a continua instruirea poliţiei haitiene.

Această nouă misiune va număra în total 1.275 de poliţişti străini şi ar urma să fie redusă treptat, în următorii doi ani.