/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Volumul exporturilor a crescut. Cele mai multe din mărfurile din Moldova ajung pe piaţa din UE

06 octombrie 2017, ora 11:52

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 514,5 mil. dolari SUA. Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, scaune, fire și cabluri electrice) au deținut 23,7% în total exporturi, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țesături, materiale tricotate sau croșetate, mobilier, uleiuri esențiale, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, combustibili, vehicule) – 12,3%.

Cele mai multe din mărfurile din R. Moldova ajung pe piaţa din ţările UE. În perioada menţionat, în ţările UE au fost exportate mărfuri în sumă de 915,8 milioane dolari. În ţările CSI au fost exportate mărfuri în sumă de 297,5 milioane dolari.

Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-august 2017, comparativ cu perioada similară din anul 2016, relevă majorarea exporturilor în România, Germania, Federația Rusă, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Spania ș.a. În același timp s-au redus livrările în Irak, Franța, Israel, Egipt, Elveția, India, Malaysia și Iordania.

De asemenea, în primele opt luni le anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, s-au marcat creșteri la exporturile de mașini și aparate electrice, semințe și fructe oleaginoase, produse medicinale și farmaceutice, legume și fructe, îmbrăcăminte și accesorii ș.a. Totodată s-au micșorat exporturile de cauciuc prelucrat, uleiuri esențiale, rezinoide și substanțe parfumate, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, articole din minerale nemetalice ș.a.

Deficitul balanței comerciale în luna august 2017 a fost de 221,7 mil. dolari SUA, cu 16,5 mil. dolari SUA (+8,0%) mai mare, față de cel înregistrat în luna iulie 2017 și cu 38,6 mil. dolari SUA (+21,1%) – comparativ cu luna august 2016.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram