Străinii pot obține de astăzi cetățenia moldovenească în schimbul unei contribuții de 100 000 de euro

Străinii vor putea obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro, în domeniile de dezvoltare strategică. Un regulament în acest sens va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial, anunţă MOLDPRES.

Regulamentul stabileşte că investiţiile trebuie să fie făcute pentru o perioadă de cel puţin 60 de luni.

Străinii care vor să devină cetăţeni ai Republicii Moldova trebuie să aibă o bună reputație economică și financiară și să nu aibă antecedente penale, să nu fie implicat în cazuri de spălare a banilor sau finanțare a terorismului, să nu aibă datorii la stat sau anumite restricţii internaţionale.

Potrivit documentului, vor fi verificate și rudele solicitanţilor. Fiecare dosar va fi examinat de o comisie specială.

Cetățenii care vor depune dosarul pentru obținerea cetățeniei prin participarea la programul de investiții, pentru a-și justifica buna reputație economică și financiară vor trebuie să depună un pachet de acte.

Totodată, aceștia vor mai trebui să prezinte dovada vărsării contribuției nerambursabile de 100 de mii de euro la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau dovada vărsării a acesteia într-un cont tip ESCROW la contul bancar al cetățeanului străin sau apatridului.

De notat că. anterior, mai multe partide şi organizaţii neguvernamentale au criticat această inițiativă, arătând că documentul creează riscuri de legalizare a banilor dubioși. Pe de altă parte, unul dintre autori, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a declarat că au fost stabilite condiţii dure, extrem de dure la verificarea tuturor aspectelor, inclusiv proveniența mijloacelor şi statutul persoanelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.