Ucraina a înaintat SUA o listă cu armamentul pe care şi-l doreşte. Rămâne ca Washingtonul să ia o decizie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile de la Kiev au transmis părţii americane lista cu armamentul pe care Ucraina ar dori să-l primească, a anunţat şeful Statului major al armatei ucrainene, Viktor Mujenko. Este vorba, printre altele, de mijloace specifice operaţiunilor de spionaj aerian, sisteme antitanc, dar şi de luptă radioelectronică.

În context, Mujenko a subliniat că sesiunea de negocieri s-a încheiat. Rămâne ca Washingtonul să ia o decizie. Până acum, Statele Unite au furnizat Ucrainei armament neletal, inclusiv avioane de recunoaştere fără pilot Raven, dispozitive de vedere pe timp de noapte, radare de artilerie, SUV-uri blindate, dar şi din cele obişnuite marca Hummer.

La începutul lunii august, cotidianul american The Wall Street Journal afirma, citând surse, că Pentagonul a elaborat un plan vizând livrarea către Ucraina de armament defensiv. Potrivit publicaţiei, se prevede, printre altele, furnizarea de rachete antitanc, posibil Javelin şi sisteme de apărare aeriane.

Întrebat în legătură cu posibilitatea desfăşurării de trupe de menţinere a păcii în estul Ucrainei, Mujenko a declarat că, practic, acest lucru este imposibil de realizat prin Consiliul de securitate al ONU, unde Rusia, în calitate de membru permanent, se va opune adoptării unei rezoluţii în acest sens.

Oricum, a adăugat oficialul de la Kiev, armata ucraineană va fi pregatită să rezolve prin forţă chestiunea Donbasului când va dispune de echipamentul şi armamentul necesar. Dar, a adăugat Mujenko, nu acelaşi lucru se poate spune despre societatea ucraineană. Potrivit estimărilor militarilor, în cazul unei operaţiuni de 10 zile cu folosirea aviaţiei de luptă, Ucraina ar pierde între 10.000 şi 20.000 de oameni, inclusiv 3.000 de morţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...