Aducând ploi diluviene, Nate a provocat moartea a 11 persoane în Nicaragua, a opt în Costa Rica şi a trei în Honduras, potrivit autorităţilor locale.

Bilanţul rămâne însă provizoriu, în condiţiile în care şapte persoane sunt date dispărute în Nicaragua, 17 în Costa Rica şi trei în Honduras.

Ploile au scos din rădăcini arbori, au prăbuşit poduri şi au inundat drumurile şi casele din cele trei ţări afectate.

În Nicaragua, ţara cea mai afectată de trecerea furtunii, vicepreşedinta şi purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rosario Murillo, estimează că peste 10.000 de persoane au avut de suferit în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren înregistrate în 30 de municipalităţi.

De asemenea, şcolile şi administraţiile locale au fost închise în Costa Rica, unde a fost decretată starea de urgenţă şi mai multe drumuri majore au devenit impracticabile. Peste 5.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele de teama alunecărilor de teren, a declarat Ivan Brenes, şeful serviciilor de urgenţă..

Aeroportul internaţional rămâne deschis, însă numeroase zboruri au fost anulate. Meciul de calificare pentru Cupa Mondială de Fotbal din 2018 dintre Costa Rica şi Honduras, programat pentru vineri la San José, a fost amânat pentru sâmbătă.

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA (NHC) a precizat că furtuna tropicală, localizată în estul Hondurasului joi seara, îşi va continua traseul spre nord, scăzând în intensitate în timpul trecerii pe uscat înainte de a-şi recăpăta forţa pe mare.

Potrivit NHC, furtuna "se va apropia de intensitatea unui uragan" atunci când va lovi vineri seara Peninsula Yucatan (estul Mexicului).

Nate este aşteptat să se transforme în uragan peste week-end, atunci când va traversa Golful Mexic, unde platformele petroliere şi gazeifere au fost evacuate, înainte de a ajunge în sudul Statelor Unite şi de a lovi statele Louisiana şi Florida.

Sezonul ploios, care durează cinci luni în America Centrală, se va încheia abia în noiembrie, notează AFP.