Cetățenia română ar putea fi retrasă pentru declarații insultătoare. Iată în ce cazuri se poate întâmpla

locuitorii-din-regiunea-transnistreana-vor-putea-obtine-cetatenie-romana-12482

O declarație insultătoare la adresa României ar putea fi o premisă pentru retragerea cetățeniei acestui stat. Este deocamdată doar o idee promovată de către deputatul român din partea PMP, Constantin Codreanu, însă politicianul originar din R. Moldova promite că va propune amendamente la Legea Cetățeniei pentru ca și declarațiile urâte la adresa statului român să fie taxate.

Agora scrie că cei care par să-i fi dat această idee lui Codreanu ar fi deputații socialiști care dețin cetățenie română.

„Sunt liste vehiculate cu cei de la PSRM cu cetățenie română, de exemplu domnul cu nume pitoresc – Furculiță (n.r. – Corneliu Furculiță, deputat PSRM). Mulți dintre ei au promis că vor renunța la cetățenie, dar ulterior s-au răzgândit. Eu vreau să amendez articolul existent care prevede retragerea cetățeniei în așa fel încât la acțiuni să se adauge și declarațiile. E mult mai complicat din punct de vedere legal, juridic, să demonstrezi că o declarație a unui deputat PSRM-ist afectează imaginea statului român. Atunci e bine ca această prevedere să apară în lege. Dacă spui cu subiect și predicat că te referi în lege la declarații, atunci e un semnal clar. Sper să avem măcar un rezultat, care să demonstreze că nu poți să te joci cu statutul de cetățean român. Abia aștept să văd câțiva socialiști care să fie lipsiți de posibilitatea de a călători liber în vest, acolo unde au și afaceri, în timp ce atacă România”, a spus Codreanu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

În momentul actual, legea română prevede câteva cazuri de retragere a cetățeniei. Unul dintre ele este cazul când „locuind în străinătate, cetățenii se fac vinovaţi de un fapt potrivnic îndatoririi de fidelitate față de ţara sau uneltesc contra intereselor Republicii Populare Române, ori prejudiciază bunul renume şi prestigiul Statului Român”.

Precizăm că cei cărora li s-a retras cetăţenia română nu o mai pot dobândi pe nicio cale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente