Un diplomat european denunță represiunile politice din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ex-reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a denunțat represiunile politice la care a recurs puterea de la Chișinău în ultimii ani.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Mizsei susține că în prezent „vedem oameni în închisoare pentru rațiuni politice”.

„În perioada mea, noi făceam presiuni mari pentru ca președintele Voronin să nu recurgă la intentarea dosarelor penale împotriva oponenților politici. Și pot spune că am avut ceva succes; nu am avut prea mulți oponenți politici în închisoare”, a subliniat diplomatul.

În context, Mizsei a calificat cazurile Filat și Platon, drept „motivate clar politic”.

„Ce văd eu este o violare clară a procedurilor, pe de o parte și pe de altă parte un proces motivat politic. Deci, oamenii stau la închisoare din motive politice și asta este o problemă foarte mare”, a subliniat diplomatul.

El a conchis că speră că UE va trimite mesaje foarte clare Chișinăului să nu treacă „linia roșie”, deoarece în acest caz ar urma consecințe foarte grave. „Din rațiuni politice, pentru a reduce la tăcere oponenții politici, oamenii nu trebuie puși la închisoare. Este vorba despre o elementară violare a drepturilor omului și o elementară violare a democrației”, a concluzionat Mizsei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...