Acestei iniţiative s-au alăturat de asemenea doi secretari de stat, Della Vedova şi Angelo Rughetti, precum şi zeci de parlamentari.

Un grup de profesori au anunţat săptămâna aceasta că au început o grevă a foamei, la care ei participă însă prin rotaţie, pentru a determina parlamentarii să adopte legea „ius soli” în baza căreia copiii străini născuţi în Italia vor putea primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani.

O eventuală adoptare a unei asemenea legi ar putea creşte numărul cetăţenilor italieni cu circa 600.000, plus încă 178.000 de copii imigranţi născuţi în străinătate, dar care au venit în Italia înaintea împlinirii vârstei de 12 ani şi au fost şcolarizaţi cel puţin cinci ani în această ţară şi ar beneficia de asemenea de această lege.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaţilor în anul 2015, iar actualul guvern de centru-stânga al premierului Paolo Gentiloni, un susţinător activ al acestei legi, intenţiona ca în săptămânile următoare să obţină adoptare ei şi în Senat.

Partidul Democrat (PD) al premierului Gentiloni dispune de majoritate în Camera Deputaţilor, nu însă şi în Senat, unde are nevoie de voturile aliaţilor din coaliţia guvernamentală, care însă până în prezent au susţinut că vor vota împotriva acestei legi, considerată de mai multe partide drept o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor.

Deşi alegerile legislative vor fi abia în primăvară, partidele politice italiene sunt deja în campanie electorală, iar imigraţia este printre temele principale, după ce în ultimii ani sute de mii de migranţi, în special africani, au debarcat în Italia.

În acest context s-a schimbat şi atitudinea cetăţenilor italieni faţă de imigraţie. Dacă cu şase ani în urmă 71% dintre ei erau de acord cu o lege ius soli, acum toate sondajele arată că majoritatea sunt împotriva unei asemenea legi, întrucât imigraţia a ajuns să provoace teamă.