Actualitate

Un atac nuclear nord-coreean ar putea ucide peste 2 milioane de persoane în Seul şi Tokyo

Potrivit autorului raportului de pe site-ul 38 North, Michael J. Zagurek Jr., detonările nucleare asupra oraşelor Seul şi Tokyo ar putea ucide aproximativ 2,1 milioane de persoane şi ar putea răni alte 7,7 milioane de locuitori, în baza randamentelor estimate ale armamentului nord-coreean.

Aceste calcule au fost atinse presupunând că regimul de la Phenian va lansa întregul său arsenal format din 25 de arme nucleare operaţionale împotriva capitalelor Seul şi Tokyo.

Randamentul focoaselor nucleare, în acest raport, a variat de la 15 la 250 de kilotone. Un randament de 100 de kilotone ar face bomba nucleară de şase ori mai puternică decât cea folosită asupra oraşului Hiroshima în 1945.

Populaţia estimată a Seulului în cadrul acestui calcul a fost de 24,1 milioane de locuitori, iar pentru Tokyo de 37,9 milioane.

Autorul raportului, Michael J. Zagurek Jr., a folosit trei niveluri de probabilitate de detonare în calcularea pierderilor omeneşti: 20%, 50% şi 80%. S-a luat în calcul desfăşurarea de către Coreea de Sud a sistemului Terminal High Altitude Air Defense (THAAD) pentru protecţia împotriva atacurilor cu rachetă din Coreea de Nord.

La 15 septembrie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.

Testul nuclear desfăşurat la 3 septembrie de către Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele şase efectuate începând din 2006. Testul a declanşat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decât cel înregistrat în testul anterior din septembrie 2016.

Estimările privind puterea explozivă sau randamentul dispozitivului nord-coreean au variat de la 100 la 370 de kilotone. Coreea de Nord susţine că deţine prima ei armă termonucleară – cea mai puternică bombă de acest tip, în care detonarea atomică este însoţită de un proces de fuziune suplimentar care măreşte proporţia exploziei.

Mediafax 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *