România interzice pungile din plastic

România interzice pungile din plastic

România interzice vânzarea pungilor de plastic la hipermarketuri, cu începere din 2019. Totodată, pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise atât la introducerea pe piaţa naţională, cât şi la comercializare începând cu data de 1 iulie 2018.

Ideea este să fie interzis mai întâi importul lor, de vara viitoare, şi amendarea comercianţilor care nu se supun regulii.

În plus, magazinele care vând produse în ambalaje reutilizabile vor fi obligate să primească ambalaje la schimb sau restituie valoarea recipientului.

Guvernul de la Bucureşti precizează că în România nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantităţi ridicate de deşeuri, care conduc la poluarea mediului şi agravează problema deşeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, ameninţând biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

Comisia Europeană a somat ieri România să aplice normele europene din domeniu: termenul limită a trecut de aproape un an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.