WSJ citează oficiali şi militari NATO care susţin că circa 4.000 de telefoane inteligente ar fi fost „parazitate” de hackerii ruşi. Ţintele atacurilor cibernetice: în special trupele aliate din Polonia şi statele baltice.

Rusia ar fi folosit, de asemenea, şi drone echipate cu sisteme sofisticate de supraveghere pentru a extrage informaţii din telefoanele trupelor, subliniază sursa citată.

Lt. col.  Christopher L’Heureux, care conduce baza NATO din Polonia, le-a relatat jurnaliştilor WSJ că, după un exerciţiu militar, a descoperit indicii că un IP rusesc încerca să-i acceseze datele din telefon. „Oricine ar fi fost, încerca să mă localizeze geografic. Mi-am zis: Ce naiba e asta?”, a explicat oficialul militar.

L’Heureux nu a fost unica ţintă. Cel puţin alţi şase soldaţi din subordinea lui au fost atacaţi de hackeri.

În martie, un militar estonian a remarcat o interferenţă bizară în telefonul lui: un playlist cu piese hip-hop, pe care nu le descărcase niciodată, a început să ruleze din senin pe ecranul smartphone-ului.

Alţi soldaţi NATO au precizat că ar fi fost abordaţi în spaţiul public de agenţi ruşi care ar fi încercat să îi şantajeze cu informaţiile despre ei (oraşul în care trăiesc, cine sunt membrii familiei etc.) obţinute de pe conturile de Facebook sau din căsuţele de e-mail.

WSJ precizează că Ministerul rus al Apărării nu a răspuns cererii cotidianului de a formula un comentariu pe marginea acestui subiect.