Actualitate

Rusia ar fi testat „războiul cibernetic” împotriva Letoniei înainte de Zapad

Rusia este suspectată că ar fi blocat rețeaua de comunicații mobile de pe coasta de vest a Letoniei pentru 7 ore pe 30 august, au afirmat diplomați NATO și oficiali ai serviciilor din statul baltic citaţi de Reuters. Ruşii ar fi utilizat o stație de bruiaj a comunicațiilor din Kaliningrad, orientată către Suedia.

Oficialii letoni bănuiesc că a fost vizat serviciul de urgență 112, care a fost perturbat apoi pe 13 septembrie. “Se pare că Rusia ar fi activat o stație de bruiaj a comunicațiilor mobile din Kaliningrad, una foarte puternică, orientată însă spre Gotland”, a afirmat Karlis Serzants, vicepreședinte al Comisiei pentru Securitate Națională din Parlamentul leton. “Una dintre unde a afectat și Letonia”, a menționat el după ce a fost informat de serviciile secrete letone.

Întreruperile au fost însă minore în comparație cu atacurile lansate de hackeri anuil acesta, au mai spus oficialii letoni.

Ministerul rus al apărării nu a comentat, iar cel suedez a precizat că nu ştie nimic despre vreo tentativă de bruiaj.

Comandantul forțelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat recent că Rusia a dezvoltat “o capacitate semnificativă în ceea ce privește războiul electronic” în ultimii trei ani. “O mare parte a acesteia a fost prezentată cu prilejul exerciţiului Zapad”, a precizat generalul american.

În statele baltice au existat temeri că Zapad ar putea da startul unei invazii ruseşti. Kremlinul anunţase că la exerciţiu participă doar 12.700 de militari, dar estimările NATO indică mai degrabă 40.000.

Sursa: Reuters

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *