(video) „Cu un salariu de 2000 de lei net la angajare ți se taie aripile”. Lansarea campaniei „Ne PASă, lucrăm acasă” de PAS Youth

someri

Lipsa locurilor de muncă avantajoase pentru tinerii Moldovei este o problemă care avansează. Conform unui studiu realizat în 2016 de Organizația Internațională a Muncii și Biroul Național de Statistică, 52.000 de tineri erau șomeri, iar peste 216.000 nu lucrau și nici nu urmau un curs de instruire. Această cifră reprezentă 29% din toți tinerii cu vârsta între 16 și 29 de ani. În acest scop, organizația de tineret PAS a anunțat lansarea campaniei „Ne PASă, lucrăm acasă”.

„Lansăm această campanie, în contextul în care Guvernul nu propune soluții pentru a ne oferi locuri de muncă bine plătite acasă pe specialitate aici în țară. Deși zeci de tineri pleacă din țară zilnic, problema asigurării locurilor de muncă bine plătite pentru tineri nu este pe agenda guvernului.”, a spus Dan Perciu, președintele Youth PAS.

Chiar dacă în 2012 Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a enumerat circa 10 acțiuni majore care ar trebui să producă un impact național în materie de angajare în câmpul muncii a tinerilor, eficiența acestora este aproape de zero. Jumătate dintre acestea depind de obținerea finanțării din exterior, iar altă jumătate nu sunt puse în aplicare sau au un impact limitat și restrâns (doar asupra angajaților bugetari). În acest context, toți mai mulți tineri decid să plece peste hotarele țării.

„Cel mai grav este că ultimul sondaj IDIS arată că 28% din tineri cu vârsta între 18-29 ani se gândesc în următoarele 6 luni să plece din țară. Deci fiecare al 4-le tânăr din RM dorește să părăsească țara.”, a atenționat Perciun.

Ultimile reglementări în codul muncii complică și mai mult situția. De exemplu, înainte tânărul după trei luni de stagiere putea conta că nu va putea fi dat afară fără niciun motiv, acum după noile schimbări, angajatorul nu mai este obligat să justifice motivul concedierii.

„Nu mai există protecția legală, tânărul poate fi concediat în orice moment. Pentru Guvern tinerii RM nu există”, a mai spus președintele PAS Youth.

Campania se va desfășura în 3 etape în lunile octombrie și noiembrie. Obiectivele pentru această perioadă sunt:

  1. chestionarea a peste 2000 de tineri referitor la experiențele lor angajare;
  2. elaborarea și consultarea tinerilor cu privire la 3-5 soluții concrete pe care să le înaintăm guvernului;
  3. colectarea a cel puțin 2000 de semnături pentru susținerea acestor soluții;
  4. organizarea unor evenimente publice la care să punem în discuție această problemă.

Tinerii sunt îndemnați să se alăture campaniei și să ajute la mobilizarea a cât mai multă lume pentru a identifica și promova soluții la această problemă.

Mai multe detalii despre cum se poate implica fiecare tânăr găsiți pe pagina web a campaniei aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente