Dodon, lipsit de încă o atribuție? „Comandant suprem” și nu prea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon ar putea fi lipsit de încă o atribuție. De data aceasta va fi afectat statutul său de „comandant suprem al armatei”, după ce au apărut disensiuni între acesta și guvernare privind participarea trupelor Armatei Naționale la exerciții în afara țării.

Astfel, PD-ul a propus o inițiativă legislativă privind modificarea Legii cu privire la apărea națională, care prevede lipsirea de mai multe atribuții pentru șeful statului.

Astfel, la articolul 27 se introduce prevederea prin care Guvernul urmează să înainteze Parlamentului propuneri privind participarea militarilor la operațiuni internaționale de menținere a păcii sau umanitare.

De asemenea, la articolul 33 alineatul 3 se propune ca „participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state” să se aprobe de către Guvern, și nu de „Comandantul Suprem al Forţelor Armate”, cum figurează astăzi în legislație.

Propunerea PD vine după ce președintele Igor Dodon a încercat să interzică participarea a 57 de militari moldoveni la un stagiu de pregătire care ava avea loc în Ucraina, folosindu-se de statutul său de comandat suprem.

Propunerea urmează să fie aprobată în 2 lecturi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...