(studiu) Tinerii pleacă din țară din cauza lipsei de muncă și salariilor mici. Cine va lucra în Moldova peste 15 ani?

collage

Numărul populației în țară este în descreștere, inclusiv al populației tinere. În Moldova nu sunt locuri de muncă, tinerii nu au posibilitatea să se aranjeze la un serviciu, nu mai vorbim de unul bine plătit, iar la fiecare încercare li se cere experiență de muncă de minimum 3 ani. De aceea, potențialii angajați preferă să plece peste hotare, la salarii mai bune. Cine va lucra în Moldova peste 15 ani? Vă invităm să citiți un studiu realizat de consulting.md.

Ce vor tinerii din Moldova la capitolul job?

collage

Autorii studiului susțin că totul se limitează la salarii. Într-adevăr, salariile în Moldova nu sunt atât de atractive în condițiile în care mai multă lume are pașapoarte românești și, respectiv, are și acces la oferta de joburi din Europa sau, având pașapoarte chiar și moldovenești – la oferta din Rusia.

Oare câtă lume totuși trăiește în Moldova?

La această întrebare există minimum două răspunsuri, se menționează în articol.

#Conform datelor BNS din Banca de Date, numărul populației în anul 2014 (când s-a efectuat ultimul recensământ) este de 3,5 milioane. 

#Conform estimărilor fundamentate de recensământ, în Moldova, locuiesc 2,998,235 de persoane.

Prin urmare, iată cum explică autorii studiului  acest decalaj simțitor al numărului de persoane. „Este important de realizat că, în Moldova, o parte din populație are pașapoarte românești și poate pleca din țară fie cu pașaportul moldovenesc, fie cu pașaportul românesc. În același timp, o parte din populație, considerându-se ca emigranți, nu a renunțat la cetățenia Moldovei și, din aceste considerente, intră în numărul cetățenilor.”

Dinamica numărului de populație

1

Cu linia trasată albastră este marcată tendința bazată pe datele ce rezultă din informațiile BNS

Linia trasată roșie reprezintă tendința construită în baza datelor din recensământul din 2004 și recensământul din 2014.

În timp ce la nivel de întreagă populație se observă o tendință de descreștere a numărului total de cetățeni, în cazul tinerilor se remarcă o situație, în general, similară. Și din nou, în anul 2014, conform estimărilor bazate pe recensământul din 2004, în țară trebuiau să fie 1,2 mln. de tineri cu vârstă între 15 și 34 de ani, pe când recensământul din 2014 a numărat abia 881 de mii.

Dinamica numărului de persoane tinere, 15-34 de ani

2

Tinerii, distribuția pe vârste și medii de trai, recensământ 2014

3

Acest grafic ne arată că majoritatea tinerilor din Moldova provin din mediul rural. Odată ce o parte semnificativă de instituții de învățământ post-școlar sunt concentrate în mediul urban, putem presupune că situația pentru segmentul 18-25 de ani este opusă celei oficiale.

Ce concluzii putem scoate din acest studiu?

#populația tânără emigrează din cauza lipsei locurilor de muncă și salariilor mici;

# în curând, în Moldova nu va avea cine să lucreze din cauza emigrării masive a tinerilor (ne)instruiți:

#pașaportul român reprezintă și el un factor care contribuie la plecarea tinerilor din țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente