Deputatele în Parlamentul Republicii Moldova s-au aliniat campaniei de informare despre cancerul mamar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatele în Parlamentul Republicii Moldova s-au aliniat campaniei de conștientizare și informare despre cancerul mamar. În semn de solidaritate parlamentarele și-au prins în piept panglica roz simbolică.

În debutul ședinței plenare de astăzi, deputata Valentina Stratan, vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie a declarat că la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății, luna octombrie este dedicată campaniilor de informare asupra profilaxiei și tratamentului împotriva cancerului la sân.

„Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticate circa o mie de femei. 50 la sută dintre acestea se adresează la medic în stadii tardive de evoluție ale bolii. Doar 4 din 10 femei supraviețuiesc mai mult de cinci ani”, a spus Valentina Stratan. În context, deputata a făcut un apel către femei să efectueze controlul periodic al stării sănătății, inclusiv să se informeze și consulte medicul mamolog.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, peste 1,6 mln. de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520 de mii de femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut o femeie moare din cauza cancerului de sân.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...